Акт за избирателна комисия и 62% избирателна активност в Галиче

1414
Акт за избирателна комисия и 62% избирателна активност в Галиче
Снимка: Getty Images/Guliver

ОИК-Бяла Слатина състави актове на членовете на подвижната избирателна комисия за нарушения по време на втория тур на кметските избори в с. Галиче. Това става ясно от публикуваните решения на сайта на ОИК-Бяла Слатина, цитирани от ИА "Фокус".

В ОИК Бяла Слатина е постъпила жалба от представител на политическа партия Българска социалистическа партия. В жалбата се посочва, че подвижната секционна избирателна комисия извършва нарушение на изборния процес, което се състои в следното:

Четири години и половина затвор получи бившият кмет на Галиче Ценко Чоков

Четири години и половина затвор за бившия кмет на Галиче Ценко Чоков за отвличане, побой и палеж на кола, постанови Специализираният на...

- При гласуване на един от избирателите, вписани в избирателния списък е допуснато да се пусне бюлетина, само с един поставен печат;

- Направен е опит да се извади бюлетина от урната; ПСИК е допуснала бюлетина да бъде предоставена на един от избирателите чрез трето лице, роднина на гласоподавателя.

Работна група от трима членове на ОИК-Бяла Слатина е направила проверка на място, която е установила, че в един от домовете, където са били записани двама души от домакинството да гласуват с подвижна избирателна кутия, са подадени две бюлетини от един и същ гласоподавател.

В последствие председателят на Общинската избирателна комисия е съставил актове за нарушения на членовете на подвижната избирателна комисия.

Ценко Чоков вече не е кмет на Галиче

Върховният административен съд постанови Ценко Чоков вече да не изпълнява длъжността кмет на село Галиче. Четвъртият наказателен съста...

С други свои решения ОИК-Бяла Слатина отхвърли като неоснователни три жалби на представители на същата партия за премахване на поставени в близост до избирателните секцииагитационни материали, извозване на хора от съседни на с. Галиче населени места, за да гласуват в изборите за кмет и недопускане на представител на партия до дома на един от гласоподавателите, вписани да гласуват с подвижна избирателна кутия.

Междувременно към 17 часа избирателната активност в селото е 62%. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОИК-Бяла Слатина. Правото си на глас са упражнили 933 души от общо 1498 избиратели. Гласуването приключва в 20ч. Жителите на Галиче избират между кандидатът на БСП Веселин Тушинов и този на ПП ГЕРБ Страхил Стоянов. На първия тур гласуваха 61% от избирателите.

До изборите се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място - Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com