Албания все повече изглежда като новия възможен бежански вал за ЕС

1693
Албания все повече изглежда като новия възможен бежански вал за ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Страни като Австрия разглеждат Албания като възможен вариант за държава дубльор на Турция по отношение на спирането към ЕС на мигрантските потоци. Експерти обаче изразиха песимизъм, че това би могло да се реализира на практика.

Да си призная, единственото нещо, което е направено позитивно, от 2015 г. досега, това е сделката с Турция през 2016 г., стана ясно от думите на арабиста проф. Владимир Чуков в ефира на БНТ.

Черна гора се оплака от нараснал приток на мигранти, влизащи през Албания

Черногорският министър-председател Душко Маркович заяви, че страната му е изправена пред увеличаващ се брой на нелегалните мигранти, ко...

Нивото на незаконната емиграция намалява, но във всички случаи това не трябва да ни успокоява. Виждаме все пак някакви мерки, които се взеха. Италия е пряко заинтересована. Тя някакси започна да дава нов тон, нова стъпка. Може би ще се стигне до евентуално засилване на позициите на правителството на националното съгласие в Либия. Тезата е - нека да направим силна държава Либия, да ѝ помогнем, и тя ще си поеме мигрантските потоци, обясни бежанската ситуация проф. Чуков.

Другата държава е Австрия, която търси втора държава като Турция и в момента най-сериозен кандидат е Албания. Друг е въпросът дали властите ще се съгласят в Албания да бъде изграден бежански вал. Песимист съм, че Турция би могла да намери своя дубльор, коментира още експертът.

Имаме напредък - освен споразумението с Турция се създаде обща Служба за гранична сигурност, има много по-добра координация между отделните страни по отношение на хората, които пристигат. Ако не се намери общото европейско решение, за мен това е проблем на целия ЕС, изрази мнение и политологът Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

Струва ми се, че европейските лидери мислят в едни много странни категории, когато се говори за бежанците. Ако се гледа само на повърхността, това може да реши въпроса само на някои политически партии преди изборите. Ключовото е лидерството и дългосрочната визия, категоричен бе Божилов.

Меркел получи отсрочка от коалиционния си партньор за бежанците

Вътрешният министър на Германия и лидер на коалиционния партньор на Ангела Меркел – баварците от Християнсоциалния съюз (ХСС) Хор...

По думите му рисковете, които България има пред себе си, в значителна степен по-ниски от от други страни. Това обаче на трябва да се подценява в една дългосрочна перспектива, тъй като България е все пак външна граница. За мен е много важно да се върви към интеграция на сектор "Сигурност", уточни още Йордан Божилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари