"Ало измамници" прибраха 12 500 лв. с обещание за 50 лв. добавка към пенсията

2714
"Ало измамници" прибраха 12  500 лв. с обещание за 50 лв. добавка към пенсията
Снимка: iStock/Guliver

Малко под 13 000 лева е дала на телефонни измамници 76-годишна жена от Шумен вчера, след като била уговорена от непознат да съдейства за „задържане на измамници“. При успешна операция й била обещана доживотна седмична добавка към пенсията в размер на 50 лева.

Звъннали й първо на домашния телефон и казали, че дъщеря й е пострадала в катастрофа и трябват пари за лечение. Тя разбрала, че е измама. Последвало второ обаждане, съобщават от ОДМВР Шумен. Мъж се представил за полицай и помолил да съдейства да заловят измамниците. Поискал й номера на мобилния телефон, за да контролира и да ръководи операцията. Забранил й да се обажда на близки, за да не се провали акцията. Жената имала малко над 1500 лева у дома. Казали й да ги сложи в торба и да ги остави до гараж пред дома й и веднага да се прибере. Щели да й звъннат като приключи задържането, за да върнат парите.

Българските "ало-измамници" въртят схеми от съседни държави

Българските "ало-измамници" се местят в Гърция и Сърбия, като продължават да движат схемите си от там. Това става ясно от отговор на въ...

Жената поставила в торба парите и ги оставила на уговореното място. Звъннали й втори път. Казали, че има още измамници на свобода, и трябват още пари. Питали я дали има. Тя наела кола и отишла до съседно село. Взела всички семейни спестявания. Не се обадила на никого от близките си. След като се прибрала , й се обадили по телефона и я питали дали е готова и колко лева има. След като казала, че има малко над 11 000 лева, но се колебае дали да ги остави, измамниците й казали, че акцията се провежда със знанието на кмета. Обещал при успешна операция гражданинът, който е съдействал, да получи доживотна надбавка в размер на 50 лева към пенсията. Жената повярвала. Оставила парите в торба до гаража и според указанията на непознатите, които се представят за полицаи се скрила в банята и зачакала да свърши операцията по залавяне на измамниците. По-късно разбрала, че е измамена.

Молим отново да разкажете на вашите близки, възрастни родители, баби и дядовци да не се доверяват на непознати по телефона. Ако някой им иска пари по телефона да знаят, че със сигурност са попаднали в измамна схема. Обяснете им веднага да затворят телефона. Да ви потърсят, но да ви наберат САМО след като чуят знак „свободно“ в слушалката. Ако не успеят да се свържат с вас, да позвънят на 112, и да съобщят. Но пак само след като чуят знак свободно, защото иначе отново говорят с измамниците…

В последните измамни схеми измамниците действат по следния начин. Звънят на стационарен телефон. Използват стар сценарий за телефона измама, най- често, че близък е пострадал в птп и са нужни пари за лечение. Тъй като хората вече са запознати с този сценарий казват по телефона , че това е измама и затварят. Малко след това на стационарния телефон звъни отново непознат. Казва, че е от полицията / лейтенант, генерал, комисар, инспектор с произволно име/. Обяснява, че в града действа група от измамници, част от които са задържани. В задържаните имало тефтер с номера на потенциални жертви, межди които е и този номер. Мъжът или жената разказват, че преди малко са се опитали да ги измамят и разказват как е протекъл разговора. Измамниците умело използват ситуацията и започват да разпитват потенциалните си жертви. Когато разберат нагласата им да съдействат „ на полицията“ им казват да съберат всички пари и ценности на едно място. Уговарят ги да дадат номера на мобилния си телефон, за да „ръководят операцията по задържането“. В разговора хората казват на кой адрес живеят. „Полицаят“ казва да чака инструкции като му дойде времето. Затваря телефона.

Следва трето обаждане в което тези от пт първия разговор стават нагли и брутални- започват за заплашват, че ако не им бъдат предаде исканите пари, ще отидат в дома им и ще им нарежат уши, ръце, крака. В четвърто обаждане, вече на мобилния телефон звъни „полицаят“. Двете линии вече са заети и контролът на измамниците е на мобилния и на стационарния телефон. „Полицаят“ дава инструкции да се предадат исканите пари, за да могат измамниците да бъдат задържани на място. Условията са да се сложат пари и ценности в торба, да се хвърлят през терасата или торбата да се остави пред входната врата на жилището. Веднага след това мъжът или жената трябва да влязат в дома си, да заключат и да затворят прозорците и да се скрият в баня, тоалетна или друга по-вътрешна стая, за да не пострадат ако се наложи да се стреля по измамниците при задържането им.

Осуетиха телефонна измама за 40 000 лева

Телефонна измама за 40 000 лв. бе предотвратена в резултат на бързите действия на служител от бургаски банков клон и отдел "Криминална ...

Така измамниците пращат мулетата там, като в това време не позволяват на хората да затворят телефона. Освен това им обещават доживотна седмична награда към пенсията в размер на 50 лева, осигурена от кмета. С идеята, че помагат на полицията, хората поставят в торби всичките си пари и спестявания, оставят ги и се прибират….След това хората разбират, че са измамени. Не може да даде описание на човек, на който е предала парите, не е видяла и кой ги взема, няма никакво описание на мулето. Не знае и дали е бил с автомобил… А мулетата се наемат по обяви – за търсене работа, за продажба на автомобили и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com