Американски сенатор: Китайският президент изгражда "нова Империя на злото"

2320
Американски сенатор: Китайският президент изгражда "нова Империя на злото"
Снимка: iStock/Guliver

Китайският президент Си Дзинпин изгражда "нова Империя на злото", категоричен е влиятелният сенатор от Републиканската партия Том Котън, който посочва, че това се случва с помощта на наднационалните и дори американските корпорации, въпреки незачитането на човешките права от "комунистическия режим" в страната, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.

"Ние трябва да спрем компаниите ни от това да помагат на Китай да изгражда новата "Империя на злото", призова политикът в рамките на реч в Института Хъдсън. "Това е въже от XXI век, което капиталистите продават, за да се обесят после на него".

Захариева: Български визи ще се получават в 15 китайски града

Български визи ще може съвсем скоро да се получават в 15 китайски града, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина За...

Котън, който е част от комисиите по назначенията, разузнаването и въоръжените сили, не се посвени да посочи и имена, като "Thermo Fisher Scientific, която продава ДНК поредици, които Китай после използва за създаването на генетични досиета на своите етнически малцинства" и "Google, която извършва най-съвременни изследвания на изкуствения интелект в Китай и планира още по-големи инвестиции в тази страна".

Президентът Роналд Рейгън използва израза "Империя на злото", за да опише Съветския съюз през 1983 година. Изявлението на Котън, привлича вниманието към аналогията, която американските служители виждат между съперничеството със СССР и съвременните отношения между САЩ и Китай, които са влезли във фаза на "студената война", според един виден служител на ЦРУ. Републиканецът от Арканзас излезе с твърдението си, докато обсъждаше бруталните репресии на Китай над уйгурското етническо малцинство, което според него предвещава още по-войнствени постъпки срещу САЩ.

"Китай има план за света и е толкова конкретен, колкото и затворническите килии, в които се хвърлят несъгласните", заяви сенаторът. "Не се заблуждавайте: бруталната полицейска тактика в Синцзян не е просто нападение срещу местните хора в тази провинция, въпреки че това със сигурност е така. Това е също нападение срещу американския световен ред и обезпокоително предчувствие за алтернативен световен ред - един контролиран от Китайската комунистическа партия и този, който завършва в Стая 101".

Последната фраза се отнася до 1984 на Джордж Оруел и не само Котън вижда подобни опасности в използването на технологиите на Китай за вътрешни репресии и външен шпионаж. Речта на сенатора се състоя само няколко минути преди дискусията в друг мозъчен тръст за технологичните заплахи от правителството на Си, което въведе режим на високотехнологичен надзор в провинция Синцзян, населена с уйгурски мюсюлмани, допълва агенция Фокус.

Ученици от Русе празнуват и запознават гости с китайската култура

Средно училище "Васил Левски" - Русе кани русенци и гости на града на празник, посветен на Нова година по китайския лунен календар. Пар...

"Това трябва да ни даде информация относно начина, по който страната ще използва данните в бъдеще", каза Роб Страйер, заместник помощник държавен секретар и експерт по киберсигурност, по време на разговор в Центъра за стратегически и международни изследвания. "Би било наивно да се мисли ... че (Китай) ще се отнася към нашите граждани по-добре, отколкото към собствените си граждани".

САЩ и съюзническите държави все повече се тревожат за използването на китайските технологии в западните телекомуникационни индустрии, особено за популярността на производителите на смартфони Huawei и ZTE. Американските законодатели определиха телекомуникационните компании като потенциални активи на китайските шпионски служби още през 2012 г., което напоследък доведе до призиви компаниите да бъдат блокирани от западните мрежи. Спорът повдига перспективата китайските компании да бъдат изгонени от западните комуникационни системи, разрешиха правителствени служители, въпреки че не обявиха "технологична студена война" на Пекин.

"Не вярвам, че САЩ ще позволят неограничено присъствие в нашата телекомуникационна мрежа на компания, контролирана от чуждестранна сила, с която имаме дългосрочна стратегическа конкуренция и която е съмнителна правова държава", заяви Джон Костело, от Департамента за вътрешна сигурност и водещ стратег в Агенцията за сигурност и киберсигурност на инфраструктурата, заяви в CSIS. "Не вярвам, че някой иска раздвоена система, но трябва да запазим националната си сигурност и принципите си като нация".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари