Ананиев препоръча работодателите да плащат повече на медицинските сестри

6017
Ананиев препоръча работодателите да плащат повече на медицинските сестри
Снимка: iStock/Guliver

Ключова роля за привличане и задържане на медицинските сестри в професията имат работодателите, които следва да осигурят адекватно възнаграждение, по-добри условия на труд и подкрепа на професионалното развитие на медицинските сестри през цялата им кариера. Това отбелязва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на депутатско питане за мерките за преодоляване на недостига на медицински специалисти в училищата в страната, предаде БГНЕС.

Във връзка с кадровото обезпечаване на системата на здравеопазването с медицински специалисти Министерството на здравеопазването ежегодно предлага на Министерството на образованието и науката максимално увеличаване броя на студентите по специалност „медицинска сестра". Така броят на студентите по специалност „медицинска сестра" за учебната 2018/2019г. е увеличен от 671 на 702.

Виртуозен хирург върна зрението на мъж, ослепял с едното око от детските години

52-годишен мъж от девинското село Стоманово прогледна с окото, ослепяло в детските му години. Ялдъз Газиев получил травма на десетгодиш...

В допълнение Министерството на здравеопазването е предложило да бъдат, предвидени средства и за увеличаване на заплатите на заетите медицински сестри и други медицински специалисти в детските градини и училищата пропорционално на предвиденото ниво на увеличаване заплатите на педагогическите специалисти, се казва още в отговора на министъра.

В отговора си Ананиев отбелязва и факта, че в редица развити европейски страни, като например Германия и Франция, също се наблюдава недостиг на лекари и медицински сестри.

Това, което е възможно да повлияе осигуряването на здравната система с необходимите специалисти чрез политиките на Министерство на здравеопазването, е въвеждането на мерки по отношение на тяхното създаване като такива. Както е посочено в Здравния профил за България в рамките на инициативата на Европейската комисия Състояние на здравето в EC (State of Health in the EU) човешките ресурси в здравеопазването в България се характеризират с много малък брой на медицинските сестри. Рязък спад в броя на работещите медицински сестри в България се наблюдава през 2000г., когато броят им намалява с повече от 30%. Най-ниската си стойност този показател отбелязва през 2002 г., като през следващите години е налице тенденция за слабо увеличение.

Основни причини за отрицателната динамика в броя на медицинските сестри в България през последните 17 години са ниското заплащане, недобрата работна среда, свръхнатоварването, недооценяването от другите медицински специалисти, медиите и обществото, неудовлетворение от работата, липсата на ясно очертана пътека за кариерно развитие.

МЗ и Врачанската болница са изготвили план за изплащането на заплатите на служителите

Днес бяха изплатени трудовите възнаграждения за месец февруари на работещите в МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца. Това съобщи з...

За преодоляването на тази тенденция са необходими съвместните усилия на държавните институции, на работодателите, на останалите медицински специалисти, на медиите и на обществото като цяло, категоричен е Ананиев.

Целта медицинските сестри да бъдат мотивирани да останат в професията и в страната може да бъде постигната чрез създаване на благоприятни условия за работа и възможности за професионално развитие. Важно е медицинските сестри да получават достойно заплащане за труда си - в тази връзка отново бих искал да отбележа, че компетентността по формирането на работните заплати на работниците и служителите е в правомощията на органите за управление на лечебните и здравните заведения, допълва министър Ананиев в своя отговор.

Министерството на здравеопазването, в рамките на своите правомощия, е регламентирало минималното възнаграждение на специализантите в системата на здравеопазването именно с цел защита на техните интереси - не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване