Асенoвградчанка съди Общината за бездействие

11828
Асенoвградчанка съди Общината за бездействие
Снимка: iStock/Guliver

Какви перипетии може да изживее човек, за да получи необходим документ, който следва да бъде издаден само от Община? На този въпрос отговаря пред екипа на Actualno.com асеновградчанката Ани Шенкова. В редакцията ни жената сигнализира, че вече повече от два месеца чака удостоверения, които да констатират вида, характера, предназначението и законността на съоръжения и сгради, издигнати без нейно съгласие в имот, в който тя е съсобственик с друг човек.

От началото на 2018 година съпругът на Ани – Стефан Шенков - е входирал официално в Община Асеновград две писмени искания, чиито законоустанавен срок от 30 дни вече е изтекъл отдавна. Асеновградчанката споделя, че в момента сякаш се намира в безизходица. Затова, след препращания и обиколки от стая в стая в сградата на Общината, е решила да се обърне към медиите.

Дете е с опасност за живота след катастрофа

Мъж и дете от с. Дебър са с опасност за живота след челен сблъсък между два леки автомобила снощи. Сигналът за катастрофата е постъпил ...

Имотната сага започва преди няколко години на улица "Атанас Свещаров" в Асеновград. Съсобственици на имота, в който живее и жената, са изградили пещ с барбекю на втория етаж на стопанска постройка, намираща се в двора на къщата. Съоръжението е разположено върху плочата, която е на височина около 2,5 метра от земята. Самото барбекю е високо 3,5 метра, широко е 2 метра и е на 4 метра разстояние от жилищната сграда.

"Първоначално там горяха траверси, които са напоени с масло, и то почти винаги, когато просна дрехи на терасата си. Миризмата бе нетърпима, а пушекът влиза в терасата и стаите ми, които са на третия етаж", жалва се Шенкова. Без да се саморазправя, тя и съпругът ѝ предприемат действия по канален ред – подават жалба до Община Асенoвград. По думите ѝ, кметът на града доктор Емил Караиванов е издал заповед за събаряне на незаконно изградена пещ с барбекю. Хората, които са го построили, обаче, започват съдебно дело в Административния съд в Пловдив срещу асеновградската управа. Тогава юристите на Община Асеновград не се явяват на заседанието и не защитават позицията на кмета. Съдът придобива представа за съоръжението само от свидетелските показания на съпруга и лелята на ответната страна. В резултат на това, магистратите заявяват, че барбекюто, което реално е изградено през 2013 година, всъщност, е издигнато още през 1975 година. "Така се оказва, че съоръжението трябва да е висяло дълго време във въздуха (около 28 години), защото сградата, върху която е разположено то, започва да се строи през 2002 година Общината е изразила пристрастие, като не представя доказателства, в защита на кметската заповед. Вследствие на това, Административният съд я обявява за незаконосъобразна и я отменя", обяснява Ани Шенкова.

По думите на жената, незаконно изградена е и надстройка върху стопанската сграда. Асеновградчанката пояснява, че на 05.02.18 г. е издадено решение на Върховния административен съд за събаряне на въпросната постройка. Т.е. сега на ход е Община Асеновград, която следва да предприеме действия по събарянето ѝ. Шенкова твърди, че в имота ѝ има и други незаконни строителства и нарушения, за които е сигнализирано многократно от съпруга ѝ, но към момента не са издавани актове, от страна на Общинска администрация. В стопанската постройка са изградени баня и тоалетна, а тръба от канализационната инсталация преминава през стая от съсобствената сграда, на 60 сантиметра височина от пода.

Междувременно, докато асеновградчанката води съдебни спорове с роднините си, съпругът ѝ подава искане към Община Асенoвград с молба да му бъде предоставено удостоверение за законността на различните обекти. Документът му трябва, за да го представи по време на заседанията пред съда в Пловдив. Последното входирано писмено заявление за това е от 09.02.18 г., на което вече повече от месец Ани и съпруга ѝ не са получили отговор. От 04.01.18 г. досега те се опитват нееднократно да се срещнат с кмета на Асенoвград доктор Емил Караиванов, но безуспешно. Ани и Стефан казват, че секретарката на градоначалника ги е "записала". Тя обещала, че ще кметът ги приеме, "когато започне да се среща с граждани". Докато чакат, те успяват да се срещнат три пъти с ресорния заместник-кмет инженер Петър Бояджиев. На всички срещи е обещано, че исканите удостоверения ще им бъдат предоставени. По непотвърдена информация, данни по документацията за канализационната тръба, преминаваща през стаята на Шенкови, вече са описани от служителката от отдела за архиви и се съдържат в системата на Общината, но до момента семейството не е получило писмено уверение за това.

Пътуване във времето - история за Цар Иван Асен II

Пътуване назад в годините - по времето на Цар Иван Асен II - подготвиха ученици от асеновградската професионална гимназия, носеща името...

"Редно ли е гражданите да обикалят по канцелариите из сградата на Общинска администрация и да издирват кой работи по преписката им? Как да се снабдя със записаното в компютъра?", пита Ани Шенкова.

Решена да си търси правата, асеновградчанката завежда съдебно дело в Административния съд в Пловдив за "бездействие" на Община Асеновград. По казуса пред магистратите тя излага документално редицата случаи, описани по-горе. Процесът вече е започнал, като са се провели две заседания, а третото е насрочено за утре /13.03.18 г./. Съдът ще реши дали Община Асеновград реално бездейства по случая на Ани Шенкова, или искането ѝ е неоснователно. А липсата на въпросното удостоверение може да се окаже решаваща за изхода на другото дело, което семейство Шенкови водят срещу своите роднини.

Екипът на Actualno.com потърси и гледната точка на Администрацията в града. Опитахме се неколкократно да се свържем чрез телефонно обаждане със заместник-кмета Петър Бояджиев, ангажиран със случая, но опитите ни останаха без резултат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com