Автобусните превозвачи пред протест заради "бонус - малус"

4208
Автобусните превозвачи пред протест заради "бонус - малус"
Снимка: iStock/Guliver

Ако неяснотите в предлаганите от държавата мерки за подобряване на безопасността на пътя не бъдат изчистени, превозвачи, сдружения на шофьори и граждани излизат на протест. Това обявиха представителите на бранша по време на пресконференция в БТА, провокирана от вчерашното обсъждане на предлаганата от КФН система "бонус - малус". Българското обединение на шофьорите, Съюзът на преподавателите по авто- мото подготовка, Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта, Камарата на автомобилните превозвачи и граждани изразиха разочарование от Комисията за финансов надзор, подготвила според тях без аналитична преценка системата "бонус - малус".

"Представителите на администрацията се държат така, сякаш държавата е тяхна и не носят никаква отговорност за действията си и вредите, които ни насят", заяви Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. "Ще трябва да плащаме за нещо, за което „Гражданската отговорност“ не ни обезпечава", предупреди тя и поясни - ако нарушите правилника за движение по пътищата като карате с 10 км повече, вашата „Гражданска отговорност“ автоматично ще бъде увеличена, без да сте нанесли щета на застрахователя, без той да е платил за тази щета, без да имате някакво обезпечение за това, че ще плащате по-висока застраховка.

Докладът за въвеждането на "бонус - малус" е готов

Готов е докладът за въвеждането на дългоочакваната система "бонус-малус" по задължителната застраховка „Гражданска отговорност&ld...

"Просто ще трябва да даваме едни безотчетни пари, които ще потъват в касите на застрахователите и които най-вероятно някъде ще бъдат разпределяни след това", добави Милтенова. По думите ѝ държавата, понеже не е в състояние да се справи с корупцията, не е в състояние да се справи с контролните си органи и да осъществява контрол на пътя, за пореден път се опитва да нанася на гражданите, на обикновения български народ, рестриктивни мерки, с които му причинява финансови щети. За това, че държавата не е в състояние да се справя с произшествията по пътищата и да контролира процеса, вместо да увеличи наказанията и глобите да постъпват в държавния бюджет, ще бъдат наказвани шофьорите и парите ще отиват в частните каси на застрахователите, изтъкна Миленова.

Конфедерацията на автобусните превозвачи е категорично против това да бъдат обвързвани превозните средства с нарушенията на водачите, заяви тя и определи опитите на КФН да въведе системата "бонус - малус" като поредното бягство на държавата от отговорност и поредният абсурд. Това е начин за увеличаване на корупцията на пътя, добави Милтенова и поясни: "Тези, които са предложили системата, са избрали необжалваемия минимум – извършвайки нарушение с 10 км превишение на скоростта, получавате глоба от 20 лв., която не подлежи обжалване. Обвързани сте на 100% да си платите по-високата "Гражданска отговорност", което е престъпление. Тази държава е мащеха за всички нас."

От бранша обърнаха внимание и на предвиденото в системата изключение за автомобилите на общините и на държавата. "Конституцията казва, че всички сме с равни права", припомни Магдалена Милтенова.

Тя каза, че още в бранша не са обсъждали общи протестни действия и отбеляза, че не е добре проблемите да се решават по този начин, но ако нарушенията бъдат обвързани с автомобилите, ще има протести. Милтенова повдигна и проблема за регресния риск. "След като на мен ще ми се увеличи с 400% "Гражданската отговорност", дали ще имам защита от регресен иск?", попита тя и предупреди: "Ако тези неща не се изчистят, всички ще излязат на протест".

Кашата "бонус - малус" - ще се оправи или не?

КФН е готова да приеме разумните предложения за "бонус-малус". Това каза адвокат Цветанка Крумова, която уточни, че така и не са предст...

Възмущението на Милтенова в цитати

"Не може да въвеждаме нови касови апарати, защото държавата не можела да контролира търговците, които не били коректни не може да въвеждаме по-висока гражданска отговорност за това, че държавата не може да контролира нарушителите на пътя; не може да въвеждаме колани, видеорегистратори, защото държавата не е в състояние да осъществява собствения си контрол. В крайна сметка функцията на държавата е да създава закони, които да служат на гражданите. Колкото и да звучи изтъркано, ние сме суверенът на тази държава и не може когато отидем на среща с представители на управляващите тези хора да се държат с нас като с престъпници, да се държат с нас като с техни подчинени, защото извинявайте не ние на тях сме подчинени, а те на нас. Ние им плащаме заплатите, ние отделяме залък от нашия хляб и плащаме данъците, за да издържаме една администрация, която не върши абсолютно никаква работа.

Защо се правят тези обществени обсъждания, след като вече сме платили най-вероятно една торба пари на консултанта? Някой да каже колко пари са дадени на този консултант (Erns&Young) и защо предварително не се направи обществено обсъждане. Сега се оказва, че това което е предложил консултантът ще отиде по дяволите, защото тепърва ще започнем да изменяме нещата, но този човек е получил едни пари, без да е свършил никаква работа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика