БДЖ продължава да трупа загуби

3754
БДЖ продължава да трупа загуби
Снимка: БГНЕС

Българските държавни железници продължават да отчитат загуби и не успяват да регистрират дори и скромен положителен резултат. Това показват отчетите на компаниите от жп холдинга за първите три месеца на годината.

БДЖ "Пътнически превози" трудно успява да направи услугата си по-атрактивна и да накара повече хора да се качат на влака, вместо да изберат колите си или автобус. Подобрение обаче все пак има. Финансовият резултат за януари-март е загуба в размер на 250 хил. лева при отчетена загуба от 3.352 млн. лева за същия период на 2017 г. или подобряване с 3.102 млн. лева. Освен от превоз на пътници, приходите идват и от таксите, които компанията събира за ползване на локомотиви, увеличение на приходи от амортизации и др.

Московски: "БДЖ -Товарни превози" е в неравностойна конкуренция с частните оператори

„БДЖ-Товарни превози” се намира в неравнопоставена и несправедлива конкурентна среда, поради това, че то е държавно предп...

С отрицателен резултат приключи първите три месеца на годината и БДЖ "Товарни превози", което отчете загуба в размер на 2.726 млн. лева. Този финансов резултат спрямо отчета за същия период на предходната година е подобрен с 449 хил. лв., което в известна степен се дължи на увеличението на приходите от превоз на товари.

Не добре се представя и "Холдинг БДЖ", който регистрира загуба в размер на 1.878 млн. лева, при отчетена печалба от 467 хил. лева за съответния период на 2017 г., показват още данните. Това влошаване на резултата с 2.345 млн. лв. идва от намалението на приходите - от такси, от продажба на скрап, както и от намалените приходи от услуги, пише в отчета на компанията майка, пише Сега.

Данните за цялата 2017 г. показват, че холдингът е завършил миналата година на загуба от 8.2 млн. лв. при отчетена загуба в размер на 20.2 млн. лв. за 2016 година. Според финансовия отчет на компанията обаче това се дължи най-вече на намалените разходи за обезценка на вземания, на продажба на имоти като почивната станция в Банкя и др.

Изключение при представянето си не прави и Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Компанията приключва първите трите месеца със загуба в размер на 25 млн. лв. при разчетена по бизнес план загуба от 22 млн. лв. и отчетена за същия период на 2017 г. загуба в размер на 21.9 млн. лв., показва отчетът на НКЖИ. Компанията завърши 2017 г. със счетоводна загуба от 50.6 млн. лв., като през 2016 г. тя е била 28.2 млн. лв.

БДЖ чака още 40 млн. лв. до месец, за да покрие дълговете си

Очакваме още 40 млн. лв. да бъдат платени в рамките на следващия месец и до края на годината ще бъде приключен въпросът с тези 100 млн....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com