Битката за БНТ: Гарелов не може да си изключи телефона, Кошлуков устоявал на натиска на Бареков

4112
Битката за БНТ: Гарелов не може да си изключи телефона, Кошлуков устоявал на натиска на Бареков

Днес, 22 август, Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша последните трима кандидати за нов генерален директор на БНТ – Иван Гарелов, Емил Кошлуков и Константин Каменаров. Припомняме, че вчера, 21 август, бяха изслушани Валерий Тодоров, Тома Иванов и Сашо Йовков.

Изслушването на Гарелов започна с огромен гаф – мобилният му телефон почна да звъни и той не успя да го изключи, като се наложи един от членовете на СЕМ да му помага. По този повод именитият журналист си призна съвсем открито, че изобщо не е добър с технологиите, но малко по-късно видя като проблем за развитието на Националната телевизия липсата на иновативно мислене.

Битката за БНТ: Само Валерий Тодоров не се оплака предварително от липса на пари

Днес, 21 август, Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша трима от шестимата кандидати за нов генерален директор на БНТ, които реално ...

При оценката си за състоянието на БНТ Гарелов обяви, че "БНТ е кошче за всичко", БНТ HD се пълни с каквото падне, а би трябвало да е спортен канал, а "БНТ Свят" действало като канал за емигранти от комунистическо време. Той посочи като причини за това липсата на иновативно мислене и липса на професионален интерес за сметка на материална изгода от тези, които съставят програмите.

Относно новините на турски език, Гарелов заяви, че е важно да чуят какво става на езика, който знаят по-добре. Не било обаче добре тези новини да се дават в 16:00 – затова журналистът предлага новините на турски да се излъчват в "по-централно време" от регионалните центрове. На Гарелов обаче му беше напомнено, че регионалните мултиплекси не бяха реализирани. Пълната презентация на Иван Гарелов вижте ТУК!

Емил Кошлуков пък видя проблема на БНТ в доставянето по-бързо на информация, а бъдещето на медията – в инвестицията в човешки кадри: "Трябва да знаеш за какво работиш". Кошлуков, обаче, добави и, че е нужна оптимизация на телевизията, включително в персонал. Сега в мобилна среда бързината е по-голяма, отколкото от страна на телевизията, констатира той. И видя тежест за БНТ от гледна точка "доходи", защото националната телевизия спазва "до запетайка" законите – например за реклама на хазарт и тютюн, а търговските медии не действали точно така. Кошлуков се възмути и как може кандидати за директори да идват с готови програми и решения за спиране или пускане на нови канали и предавания, без преди това да са говорили с екипите, които ги правят. За него това е високомерие.

Кошлуков обяви и, че може да устоява на натиск, защото докато бил в ТВ7, Николай Бареков в ролята си на директор на телевизията влязал само веднъж в кабинета му. Той се похвали и, че когато е бил в телевизия "Алфа", нямало нито един акт на СЕМ срещу медията на националистите от "Атака", което било знак, че се е справил. Мария Стоянова от СЕМ обаче отвърна, че през април тази година е издадено наказателно постановление срещу "Алфа", макар тя да не гласувала за това постановление. Тя попита Кошлуков не е ли проблем, че е работил като отговорно лице в политическа телевизия и той отговори, че не е произвеждал продукт в "Алфа". Нямам връзка с "Атака", критикувал съм Волен Сидеров в миналото, а "Алфа" има субсидия, както знаете и в това отношение произходът на средствата ѝ е доста по-ясен от този на много други медии, обобщи Кошлуков. Бившето лице на НДСВ видя като гаранция за обективността си показаното през годините като водещ на телевизионни предавания. За новините на турски език той обясни, че сега не може да каже къде им е мястото. Пълната презентация на Емил Кошлуков вижте ТУК!

Валерий Тодоров: БНТ трябва да изпреварва, а не да догонва. В статуквото няма бъдеще

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да обяви избора си за нов генерален директор на Българската национална телевизия ...

Същевременно за друг от кандидатите – Константин Каменаров, телевизията предлага забавление, но класическата телевизия губи по този параграф от интернет. Подобно на Валерий Тодоров, и Каменаров заговори за административна реформа в телевизията, защото има дисбаланс. Като пример той даде отдел "Маркетинг и продажби", но не стана ясно дали Каменаров иска съкращения там. За сметка на това Каменаров иска от маркетинга на БНТ да търси по-активно средства по европейски програми.

От гледна точка "пари", Каменаров напомни как преди 15-тина години БНТ разполагала с два пъти по-голям бюджет. Така Каменаров се присъедини към Тома Иванов и Сашо Йовков в оплакванията, че няма достатъчно пари за националната телевизия. Той видя решението в "производство на продукт", който БНТ да продава, но за целта първо трябва да има пари, с които да произвежда. Каменаров не успя и да посочи конкретно имена на успешни предавания в БНТ и какъв е рейтингът им, защото напоследък не е гледал рейтингови таблици, но настоя, че такива има, "дума да няма"! И посочи, че сутрешните блокове трябвало да са "фонови", а не да има „свирепа журналистика” в тях. Пълната презентация на Константин Каменаров вижте ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com