Битката за БНТ: Само Валерий Тодоров не се оплака предварително от липса на пари

4277
Битката за БНТ: Само Валерий Тодоров не се оплака предварително от липса на пари

Днес, 21 август, Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша трима от шестимата кандидати за нов генерален директор на БНТ, които реално имат шансове за поста – Валерий Тодоров, Тома Иванов и Сашо Йовков. Утре, 22 август, предстои изслушването на Иван Гарелов, Емил Кошлуков и Константин Каменаров, а на 23 август СЕМ трябва да каже дали и кой ще оглави БНТ на мястото на Вяра Анкова.

Организацията в работата е най-сериозният проблем на БНТ, а не хроничният недостиг на пари. Това заяви Валерий Тодоров, считан от мнозина и посочен дори по време на изслушването от члена на СЕМ Мария Стоянова като човекът с най-голям опит що се отнася до управлението на обществени медии. Припомняме, че Тодоров беше два мандата начело на Българското национално радио.

Валерий Тодоров: БНТ трябва да изпреварва, а не да догонва. В статуквото няма бъдеще

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да обяви избора си за нов генерален директор на Българската национална телевизия ...

Според Тодоров проблемът с парите на първо място може да бъде решен с подобряване на организацията на работа. Той счита, че сериозният анализ би показал къде в телевизията недостигат пари и защо, както и къде има, но се харчат излишно повече. Когато са изчистил приоритетите си и имаш визия какви дивиденти ще ти донесе даден продукт, можеш дори да влезеш в дефицит, щом знаеш, че има как да го компенсираш, гласеше още тезата на Тодоров. Той лансира и отдавнашната си идея БНТ и БНР да се слеят, което ще помогне по отношение на финансирането, а председателят на СЕМ София Владимирова изрично подчерта как в БНР парите стигат, защото на предишното изслушване за генерален директор на медията нямало кандидат, който да се е оплакал от финансов недостиг. Тодоров видя възможност за повече приходи за БНТ от реклама на спорт, тъй като там законът позволява на обществената медия да се съревновава с търговските медии. Пълната презентация на Тодоров вижте ТУК!

За липсата на пари заговори друг от кандидатите – Тома Иванов, който изрази надежда, че поне сега, за разлика отпреди години, нямало корпоративна зависимост, като не пропусна да каже как когато е бил изпълняващ длъжността на генерален директор на БНТ телевизията постигнала излишък. И обясни, че не е изработил концепция за развитие и управление на Националната телевизия, защото нямал публична информация за текущото състояние на БНТ, но ако стане директор, щял да направи анализ в срок от един месец, до половин година ще бъдат изготвени планове за програмните схеми и финансирането, а от една до три години – ликвидиране на бюджетните дефицити и двойно повече зрители. Иванов обаче посочи, че 60-70 млн. лева бюджет на телевизията са недостатъчни за творческите желания на БНТ, но пък можело с тях медията да е алтернатива на bTV и Нова телевизия, които печелели повече от реклама. Пълната презентация на Иванов вижте ТУК!

Третият изслушан днес (21 август) кандидат – спортният журналист Сашо Йовков, се оплака, че 65 млн. лева за БНТ е малко и трябва увеличение на финансирането. Онова, което не достигна на Вяра Анкова (бел. ред. – все още генерален директор на БНТ), бяха времето и парите, каза журналистът. Като шанс за финансиране на БНТ той видя производството на продукти в сферата на културата и образованието и да ги продава навън, включително кино. Йовков обяви и, че когато преди 20 години се формирал пазара, БНТ нарочно била изтикана в ъгъла за сметка на търговските медии. Той не пропусна да вкара и патос в изслушването, перефразирайки Джон Кенеди – не питай какво може да направи БНТ за теб, а кажи какво можеш ти да направиш за БНТ. Пълната презентация на Йовков вижте ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com