Бивш здравен министър посочи защо трябва да има забрана за иновативни лекарства

2413
Бивш здравен министър посочи защо трябва да има забрана за иновативни лекарства
Снимка: БГНЕС

Това е една стъпка – може би не най-умната, но общественият разход за медикаменти е огромен. Системата, която контролира кой медикамент служи добре и кой не, не работи. Това е правилно решение и аз го адмирирам – не е вярно, че ще останат необгрижени пациенти. Това заяви д-р Мирослав Ненков, бивш служебен здравен министър и зам.-здравен министър при предишния министър на здравеопазването проф. Николай Петров.

По думите му, само 3 от 50 медикамента са от вид, при който няма алтернатива. Всички останали са компилация, която има заместители. Плащаме ние като данъкоплатци за нещо, което не е сигурно как работи, твърди Ненков. Нали не си мислим, че като дойдат сутринта на работа, шефовете на НЗОК мислят кого да убият? Това, че ще има умрели по улицата пациенти, категорично не е вярно. Не може да бъдат ограничени парите за фармацевтичния бизнес и да няма писъци, уточни Ненков пред Нова телевизия.

Мими Виткова: Мораториумът за лекарствата е "димна завеса"

Бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова определи като "димна завеса" мораториум за лекарствата и допълни, че зад нея се к...

Според експерта, навсякъде по света фармацевтичният бизнес опитва да мами и да представя като иновативни медикаменти лекарства, които са комбинация от вече съществуващи препарати. Нека си върви в аптеката, но да се плаща, а не НЗОК да го покрива, е тезата на д-р Ненков.

Въпросът е как знаем ние какво е ефективно. Тази оценка се дава от Комисията по здравни технологии, посочи Ненков. Трябва да се започне отнякъде, там има много какво да се оправя, все някой ще пострада, добави лекарят. Той е убеден, че няма зона в здравеопазването, която да не е чувствителна и която да не бъде "яхната" от политици, използвайки я за свои, теснополитически интереси.

Съгласно Ненков, в Германия има 3-годишен период, в който се прави оценка на "иновативни" лекарства. В България такива лекарства се въвеждат веднага и авторитетът на властите, които правят оценка на медикамента, е много нисък, изрази съжаление бившият служебен здравен министър.

Имаме 300 млн. лева за онкоболни в бюджета за НЗОК за догодина, а тази сума може да се увеличи. Не трябва да се използват страховете на хората, призова и председателят на Здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Дарина Дариткова. Тя изрази учудване, че пациентите са "така добре информирани" за ефекта и на медикаменти, които ще се появяват в България едва следващата година. Дариткова посочи пред БНТ, че през тази година България е пуснала "32 нови молекули", които до този момент не са плащани от НЗОК и са съвсем нови. Те няма да бъдат плащани догодина, а ще бъде оценено по какъв начин да бъдат отразени в терапевтичните схеми.

Слави за депутатите: Вместо да подаряват живот, прибират пари

Слави Трифонов осъди остро решението на депутатите от днешния парламентарен контрол да отхвърлят ветото на президента Радев върху морат...

Не става въпрос за спестяване на средства с мораториума, имаме по-голям разход със 100 млн. лева. Ще има възможност повече пациенти да се лекуват с наличните лекарства, подчерта Дариткова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com