Бяха ли нужни военните удари на Запада в Сирия и как реагира Москва?

4238
Бяха ли нужни военните удари на Запада в Сирия и как реагира Москва?
Снимка: Getty images/Guliver

Мисля, че тези удари водят към война. Досега Запада не казваше, че Сирия може да произвежда химическо оръжие. Тезата за химическото оръжие се използваше и във войната в Ирак. Тласкането към война е много лошо нещо. Това заяви в ефира на БНТ бившият външен министър Ивайло Калфин по темата с военните удари в Сирия от страна на САЩ, Франция и Великобритания.

Като виждаме действията на големи сили - това е военната индустрия, която работи на пълни обороти в Сирия. Непосредствен отговор на Москва на тази бомбардировка надали ще има, но ако отговорът е реципрочен, може да доведе до война. Очевидно, че този удар беше внимателен, коментира още Калфин. Много съм скептичен към отношението и участието на Франция във военните действия. Продължавам да си мисля, че каквото и да се случва, използването на военна сила е крайна мярка.

Франция ще предложи план за Сирия, френският посланик у нас призова Русия да сътрудничи

Дали ще има нови удари в Сирия, зависи само от сирийските власти и неговите съюзници, каза френският посланик в България Ерик Льобедел....

Ударите срещу Сирия създават нови напрежения в Близкия изток. Европа плаща сметките на този конфликт. Цялото това напрежение води бежанци към Европа, а възможностите на Европа не са много големи, смята Ивайло Калфин.

Ударът беше очакван и по мое мнение напълно оправдан, отбеляза бившият военен министър Тодор Тагарев. Той (ударът - бел. ред.) беше насочен изцяло към инфраструктурата и средствата за производството на химическите оръжия и самите химически оръжия. Доста бързо стана ясно, че не всички химически оръжия от страна на Сирия са били унищожени, каза Тагарев.

По думите му и двете страни в конфликта излизат с теза, която е благоприятна за тях. Изключвам възможността сирийското ПВО да е постигнало нещо особено. Това го разглеждам като PR на режима на Асад. Това е опит да се оправдае бездействието на Русия от сирийска гледна точка, поясни Тагарев.

Според мен никакъв симетричен отговор не може да даде Москва без риск за собствените си сили. Тодор Тагарев смята, че мирният вариант за сигурност минава през Съвета за сигурност на ООН. Надявам се, че с комплекса от действия в някакъв момент ще се стигне до дискусията за един политически процес, в рамките на който да бъде сменено ръководството на Сирия.

Тръмп иска други да поемат бремето за Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп държи на изтеглянето на американските войски от Сирия, веднага след като приключи операцията срещу груп...

Считам, че лично трява да бъдем благодарни на нашите западни съюзници за решителните действия, които предприеха. Русия не допуска истинска и категорична проверка на случая с химическото оръжие. В някакъв момент трябва да се стигне до разбиране в постоянните членки на Съвета за сигурност, в частност и с Русия, поясни Тагарев.

Този удар по-скоро ще успокои обстановката, защото Башар Асад ще има по-малко възможности да използва химическо оръжие върху собственото си население. За да се намери решение в Сирия, трябва да има разбиране миминум между Русия и Съединените щати, заяви още Тагарев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари