Близо 100% от дистрибуторите на втечнен газ остават извън пазара

3990
Близо 100% от дистрибуторите на втечнен газ остават извън пазара
Снимка: БГНЕС

Пълен монопол и поскъпване на газта за битови нужди. Това ще се случи, ако парламентът гласува внесения законопроект за регулиране на пазара на горива, алармираха вчера (22 март) от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан.

Предлаганите високи изисквания за собствен капитал, за площта на складовете за съхранение и пълнене на втечнен газ, както и за минималното количество бутилки, които всеки оператор трябва да притежава, ще извадят от пазара 95% от фирмите, обяви Георги Палпурин, председател на асоциацията.

Димитров за проекта за промени в Закона за горивата: Това е най-антикорупционният закон

"Този проект е на седем министерства и 14 институции и шест години никой не смее да го внесе, това е най-антикорупционния закон." Това...

Припомняме, че лобисткият закон е изготвен под давлението на Българската петролна и газова асоциация. Той бе внесен в парламента от депутати от всички партии начело с Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти". Заради острата съпротива от страна на търговци и земеделски производители се очаква текстовете му сериозно да бъдат променени.

В законопроекта се предвижда търговците на едро на течни горива, както и фирмите за съхранение да имат минимум 3 млн. лв. собствен капитал. Освен това компаниите за пълнене и дистрибуция на пропан-бутан трябва да разполагат със складове, не по-малки от 500 куб. метра. От асоциацията са изчислили, че това се равнява на 250 тона втечнена газ, или 6 влакови композиции, и за такива мащаби данъчните складове трябва да са изградени минимум на 20 дка. Друго изискване е дистрибуторите да имат собствени не по-малко от 10 000 бутилки, или 50% от търгуваните за една година обеми.

На тези изисквания в момента отговорят само 7 данъчни склада от общо регистрирани в страната 67, посочиха от асоциацията. Така на практика останалите ще трябва да затворят, защото не могат да си позволят инвестицията. Става дума за минимум 10 млн. лв., ако данъчният склад се намира в рамките на някой от по-големите градове.

По-голямата част от операторите в момента имат данъчни складове с обеми между 20 и 150 куб. метра. Според законопроекта, ако искат да останат на пазара, трябва да покрият новите изисквания за срок от 6 месеца. Интересен факт е, че компаниите, които към момента отговарят на новите изисквания, са членове на Българската газова и петролна асоциация, която се смята за автор на законопроекта", посочиха недоволните дистрибутори. Те прогнозират, че монополното положение ще вдигне цените на втечнения газ за битови нужди. "Ако се гледа Гърция, която е дадена за пример в мотивите на законопроекта, може да се очаква цената на бутилка газ да стигне 20 евро", посочи Георги Палпурин.

Депутати предлагат образователен ценз за търговците на горива

Търговците на горива да се регистрират в Министерството на икономиката, да предоставят финансови обезпечения в полза на държавата, а оф...

"Настояваме този законопроект да бъде преработен, той няма да доведе до изсветляване на пазара, а единствено до ликвидиране на малките оператори на пропан-бутан", заяви Мартин Андонов, търговец от Добрич. Той припомни, че през 2016 г. вече са били предприети нормативни изисквания към фирмите от бранша, които гарантират на 100% интереса на фиска. "Агенция "Митници" следи в реално време с електронен достъп какво влиза и излиза от нашите складове. Освен това сме задължени да правим авансови гаранции за всяка продажба в размера на дължимия ДДС и акциз. Ние сме изцяло на светло", заяви Андонов.

Вчера всички браншове, засегнати от законопроекта за регулиране на пазара на горива, бяха поканени на разговор в парламентарната комисия за борба със сивата икономика. Заседанието обаче бе закрито за медиите с мотива, че на него компаниите можело да разкрият търговски тайни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика