Борисов не за първи път предлага свои депутати на друга партия

4550
Борисов не за първи път предлага свои депутати на друга партия
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов все още не е отговарял на въпроси на медиите след изборите, които спечели, въпреки възможността да изпусне властта е реална. В изборната нощ той имаше едно излъчване във Facebook, заснето в двора на къщата в Банкя пред джипката му.

Днес (7 април) обаче той направи много интересен монолог пред министрите в кабинета си, преди началото на правителственото заседание.

"Ние носихме отговорност до изборите, оттук нататък колегата-политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорността", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова "Има такъв народ" да поеме своята отговорност, но заподозря, че "играта най-вероятно ще бъде да се предизвика още хаос".

"Да не дезертират, да не се оправдават, че им липсва нещо. Готов съм да имам десет дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление на държавата. Искам бизнесът да е спокоен, а той ще е такъв, когато има ясно управление на държавата", обясни Борисов.

Именно изказването за 10-те дежурни депутати, които е готов да даде, отекна най-силно. В социалните мрежи журналисти, анализатори и политически опоненти на премиера веднага реагираха с въпроси как така той раздава насам-натам народни представители.

Оказва се обаче, че това не е първият път, в който Бойко Борисов изважда тази оферта на масата.

През 2013 година недоволството срещу бедността, корупцията, монополите, политическия елит и цялата политическа система изкараха стотици хиляди хора на т.нар. февруарски протести. Това доведе до оставка на кабинета "Борисов 1". 

Пътят за излизане от кризата минаваше през предсрочни парламентарни избори, тъй като съществуваха рискове от ескалация на напрежението. Преди това обаче президентът Росен Плевнелиев трябваше да връчи проучвателния мандат за сформиране на кабинет в рамките на 41-вото Народно събрание на всяка една от трите най-големи парламентарни групи - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Масло в огъня наля Бойко Борисов, който след връщането на мандата, обвини БСП и ДПС, че са го свалили чрез "метеж", "не по Конституцията" и ги прикани "да си направят" правителство с подкрепата на Синята коалиция и "Атака".

Именно тогава (25.02.2013 година) Борисов обещава за първи път, че "ще им отпуска по 20 депутати на ден за кворум в парламента".

По Конституция: Борисов ще е скоро в оставка, но ще управлява още известно време

Още при първото заседание на новия парламент, което се насрочва в рамките на 1 месец след изборите (т.е. в случая до 4 май) от президен...

"20 души, това означава Ахмед Доган да ходи на работа. Ахмед Доган да ходи всеки ден на работа в тоя парламент. 21 не давам, 20, и да си работи парламентът. Това е отговорно, това мога да направя", казва премиерът в оставка.

Искра Фидосова, председател на парламентарната правна комисия и депутат от ГЕРБ,  веднага се намесва и дори разяснява как ще се избере кои да са депутатите - с жребий. "Ще излъчим 20 депутати чрез жребий, защото огромно желание няма да има, за да подкрепят едно такова управление", казва тя.

В крайна сметка това предложение не беше прието.

Днес премиерът Борисов не уточни как този път ще се определя кои да са народните представители от ГЕРБ, които да помагат за стабилно управление. Може би председателят на същата комисия - Анна Александрова, ще коментира?

Още: Колко гласове загубиха партиите спрямо предишните парламентарни избори?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика