Борисов пак блести - дава милиони на УНСС, докато Горанов каза, че има нарушения (ВИДЕО)

7116
Борисов пак блести - дава милиони на УНСС, докато Горанов каза, че има нарушения (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Ти с каска тука, а? То няма какво да падне" – така започна изявлението на премиера Бойко Борисов от недостроения нов корпус на УНСС, който предизвика брожение сред ръководството на университета и призиви да бъдат дадени пари за довършването на корпуса - иначе висшето учебно заведение щяло да фалира.

Ректорът на УНСС проф. Стати Стаев благодари специално на Борисов, че е дошъл да види какво е положението и помоли "за съдействието на цялата държава да можем да усвоим европейските средства", както и да бъде удължен срокът на договора за строежа на корпуса, който иначе изтича през юни.

Борисов води хора от 3 министерства на спасителна среща с УНСС

Премиерът Бойко Борисов и представители на 3 министерства отиват на среща с ръководството на УНСС, за да решат проблема с висшето учили...

Дали от това има нужда пазарът на труда е друг въпрос, захапа финансовият министър Владислав Горанов, който обяви, че е наложена 10% финансова корекция на проекта и имало допълнително възлагане на фирмата-изпълнител след първоначалния търг, защото нямало достатъчно добър разчет на инфраструктурата. Затова и има проверка на обществените поръчки, което финансовото министерство вече съобщи. "Икономическият университет не може да допуска икономически грешки", подчерта Горанов.

Не може да се дават милиарди за образование, включи се и Борисов, като добави, че не можело строежът да стои като паметник на културата, защото ако продължели споровете между УНСС, финансовото, регионалното и образователното министерство. Премиерът каза и, че във вторник, 30 април, правителството ще гласува 7,5 млн. лева за УНСС, но оттам-насетне трябвало да се разбират финансовото министерство и УНСС за корекциите. "Този строеж трябва да го завършим, за да учат студентите", каза Борисов.

На въпрос кой ще плати корепциите, Горанов отговори, че това е смислено питане, като подчерта: "Искате сега да ми кажете, че с вашите пари ще платя корекциите, след като аз не съм възложител". Той добави, че 7,5 млн. лева няма да са достатъчни. А Статев призна, че под корпуса имало водопровод и ел. инсталация под терена, които не били отбелязани на първоначалните планове, взети от главния архитект на София Здравко Здравков.

Не трябва, надявам се да не се случва повече, но сме пред свършен факт – така Борисов се оправда при въпрос какво ще стане, ако и някой друг утре дойде и поиска 7 млн. лева и се оплака, че с такива въпроси журналистите го поставят в неудобно положение. "Вие какво бихте направили", попита той и се оправда отново, че 2 години УНСС, МРРБ и финансовото министерство се карали, като не коментира думите на Стати Статев, че държавата 2 години не е отговаряла.

В УНСС магистрите ще учат "Противодействие на корупцията"

​УНСС открива нова магистърска програма, посветена на противодействието на корупцията. Това обявиха ректорът на университета проф. Стат...

"Ако искате да питаме студентите – дали да го оставим така, или да го довършим", опита да тушира напрежението Борисов. И обяви, че институциите си работят перфектно, нищо че пак проблемът стига до него и той се намесва. Нещата идвали до него за намеса "по простата причина, че трябва да се вземе решение – дали да продължим да се дрънкаме с университета или да се мобилизираме за година-година и половина и да завършим корпуса, за да учат 2000 студенти".

Относно скандала с Каракачанов от сагата "Апартаментгейт" и дали ще му иска оставката, Борисов отвърна, че той отговаря само за ГЕРБ. "На моите колеги от другите партии не давам оценка", подчерта премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование