БСП поиска оставката на земеделския министър заради чумата

2411
БСП поиска оставката на земеделския министър заради чумата
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради заразата с чумата по овцете и козите в Странджа. Това обяви самата Нинова след близо двучасовото заседание на ръководствата на парламентарните групи с министрите на земеделието и вътрешните работи при председателя на Народното събрание.

"Да не си измиват ръцете с г-н Илиев (директора на БАБХ Дамян Илиев, бел. ред.), отговорност носят министър Порожанов и премиерът", заяви Нинова в парламента.

Нинова: Управляващите да не ескалират напрежение, защото е на ръба

„Настояваме да се спре убийството на животни. Да не се влиза повече в домовете на хората. Да се поискат повторни проби и да се да...

Тя определи действията на Порожанов като "незаконни".

"Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към МЗХГ, с което четири доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво точно става дума", каза Нинова.

Тя подчерта, че БСП е предотвратила напрежение в Шарково. "Освен опасност от зараза, в момента имаме опасност от гражданско неподчинение, от ескалиране на напрежение и от сблъсъци. Предупредих и специално се обърнах към г-н Цветанов: "Дайте всички да успокоим това напрежение", каза Нинова.

Според Нинова всички политици трябва да застанат в подкрепа на стопаните и докато се изяснят обстоятелствата трябва да се предприемат мерки за карантина и дезинфекция там, където има съмнение за сега.

Нинова иска прокуратурата да спре умъртвяването на животни

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е пуснала жалба до прокуратурата с искане да спре умъртвяването на животни в населените места, обявени о...

"Пълен контрол, карантинни мерки. Да се затвори, ако има огнище, за да не се разпръсва в страната. Ако има такова", каза Нинова. Тя посочи, че по време на съвета ѝ е обещано, още днес ще започнат с тези действия.

Междувременно стана ясно, че депутатите от БСП Светла Бъчварова и Николай Пенев са задали въпрос до Порожанов относно компенсирането на фермерите още на 3 юли. Те питат предвиждат ли се компенсации за стопанства, за които има ограничения за реализация на мляко заради огнища от чума, както и в какъв времеви период ще се компенсират фермерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com