БСП сезира прокуратурата заради охраната на 12 военни поделения

4461
БСП сезира прокуратурата заради охраната на 12 военни поделения
Снимка: iStock/Guliver

БСП ще сезира прокуратурата заради охрана от частна фирма на военни поделения със взривоопасни вещества и боеприпаси. Това заяви в парламента депутатът от БСП Николай Цонков. Той обяви, че става въпрос за ощетяване на военното министерство и за потенциална опасност на живеещото в близост до поделенията население. За охраната на обектите е сключен договор на Съвместното командване на силите, подписан на 2 ноември 2018 г. с фирма "Бат Секюрити", но договорът е нарушен. БСП ще иска проверка на договора, как се изпълнява с цел да бъдат защитени хората.

Въпросът за този договор беше повдигнат на парламентарен контрол, като военният министър Красимир Каракачанов призна за проблема, но и каза, че не може да прекрати договора - трябвало да го направи командирът на поделението.

Гърция още не приема мините от "Миджур", можело да има санкции за България

Към момента България не успява да убеди Гърция да си вземе обратно 195 000 неутилизирани мини от взривения преди две години завод "Мидж...

"На 29 декември 2018 г. е станал инцидент, при който външни лица са нападнали охранителя и осъществили върху него т.нар. битов инцидент. Малко по-късно край Ловеч загива един от охранителите, който отивал на работата пеша по тъмно време", съобщи депутатът от БСП Милко Недялков. Той изтъкна, че според договора охраната трябва да бъде осъществявана с дългоцвено ненарезно оръжие, каквото били не ловни пушки, а пушките-помпи или с късоцевно оръжие. Проблемът е, че продължи Недялков - в офертата на фирмата, с която е сключен договора, няма нито една стотинка за поддръжка на това оръжие, което по думите му означава че или оръжието трябва да бъде на самите наети охранители, или въобще да не се охранява с оръжие.

Не се спазват законовите изисквания за образователен ценз в тази фирма, алармира депутатът от БСП Таско Ерменков и подчерта, че това е една от причините БСП да сезира прокуратурата. В Закона за частната охранителна дейност има изискване за образователен ценз, но повечето от охранителите, които се наемат от фирма "Бат Секюрити" да осъществяват охранителна дейност не отговарят на това изискване, конкретизира Ерменков. "Фирма "Бат Секюрити" наема служители от кол и въже и съответно под никаква форма не гарантира безопасността на охраняемите обекти", каза още той подчерта, че не иска да обиди никого от наетите охранители, защото те нямата вина. Ерменков изтъкна и, че в България има доста тежки случаи на взривове и припомни инцидентите в Челопечене и около Петолъчката.

Кметът на община Смядово също е сигнализирал до военния министър за проблемите и инцидентите, които могат да възникнат във връзка с охраната на тези поделения.

ГЕРБ не позволи да бъде спрян вносът на мини за утилизация в България

Огромен спор се разрази в Народното събрание относно Закона за изпълнение на конвенцията за касетъчните боеприпаси и конвенцията за заб...

Заедно със сигнала си от БСП внасят и гражданска подписка от хората, живеещи в районите на 12-те поделения.

Предистория

Името на "Бат Секюрити" е публично известно заради това, че същата охранява и депото за мотриси на софийското метро в квартал "Земляне". Тогава се появиха съмнения, защото посочената заплата на охранител от фирмата (583 лева месечно) е по-ниска от минималната цена за охранител на месец (688 лева), определена от браншовите организации. Отделно са и разходите за оръжие, както и за застраховки, храна, напитки - заради нощните смени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com