България е в златната среда на планетата по военна мощ

4886
България е в златната среда на планетата по военна мощ
Снимка: БГНЕС

60-то място от общо 136 държави - там е класирана България за 2018 година съгласно индекса на специализирания сайт Global Firepower (GFP). Това е със 7 места по-високо класиране от 2017 година, а освен това изпреварваме Белгия и Хърватия. По всяка вероятност един от основните фактори за това са отделените през тази година над 113 млн. лева повече за отбрана, което увеличи военния ни бюджет до 1,193 млрд. лева, коментира в. "Монитор".

При формирането на коефициента за военната мощ на всяка една от държавите се вземат предвид над 50 показателя, сред които освен бюджета за отбрана са и бойната техника и броят на военнослужещите, с които разполагат те. Според публикуваните от сайта данни България разчита на 33 150 военни. В списъка с бойната техника, осигуряваща военната мощ на страната ни, се посочват 24 хеликоптера, 350 артилерийски оръдия, 100 зенитни комплекса, както и 4 фрегати, 3 корвета и 10 миненосеца на ВМС. На този фон най-голямата сила във военно отношение САЩ разполагат с 1,3 млн. войници, близо 6000 хеликоптера и 2000 изтребителя, почти 6000 танка, 1197 ракетни комплекса, 20 самолетоносача и 66 подводници, както и с бюджет от 647 млрд. долара. В същото време на въоръжение във втората страна в класацията Русия са 1451 хеликоптера и 818 изтребителя, 20 300 танка, 3816 зенитни комплекса, 1 самолетоносач и 62 подводници. Войската на страната наброява 1 млн. души, а бюджетът ѝ за отбрана - 47 млрд. долара.

Каракачанов: Лобирам единствено за бойните способности на армията

Лобирам за това българската армия и въоръженните ни сили да получат най-доброто възможно решение при трите проекта за модернизация. Так...

Зад българската армия се нареждат войските на Австрия, Словакия и Португалия, както и на Сърбия. Непосредствено пред България в класацията пък са страни като Финландия, Чили, Унгария, Бангладеш и Мароко. Първата тройка по военна мощ в света не изненадаващ - САЩ, Русия и Китай, следвани от Индия. В топ 10 има едва три държави от ЕС - Франция, Великобритания и Германия, заемащи съответно пето, шесто и десето място. Преди Германия пък са поставени Южна Корея, Япония и Турция, а незавидното последно място е отредено на азиатското Кралство Бутан, което като цяло разполага с едва два военни хеликоптера.

Съобразно критериите за големината на военната мощ още по-нагоре в класацията със сигурност ще ни изпрати предстоящата модернизация на армията. Тя предвижда купуване на два кораба и още 150 бронирани машини за пехотата, както и две ескадрили изтребители от нов тип за ВВС, които все още разчитат на руските МиГ-ове, с които България се сдоби преди цели 30 години. Именно проектът за новите изтребители е вече в напреднала фаза, като общо четири оферти ни предоставиха САЩ, Швеция и Италия.

От компанията производител Lockheed Martin вече дадоха да се разбере, че ще ни предложат най-новото поколение на най-масовия боен самолет в света F-16, който е претърпял множество модернизации, носещ името Viper. Швеция от своя страна ни предлага самолети свое производство, а именно "Грипен", докато офертата на Италия е за "Юрофайтър" втора ръка. Според плана първоначално България трябва да се сдобие с общо осем машини за около 1,8 млрд. лв., които ще плащаме разсрочено в следващите десет години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com