Цацаров е съгласен да бъде сложен под контрол, но само ако това важи и за Панов

3147
Цацаров е съгласен да бъде сложен под контрол, но само ако това важи и за Панов
Снимка: БГНЕС

И през днешния, съботен ден, главният прокурор Сотир Цацаров не пропусна да отправи остри думи по адрес на председателя на ВКС Лозан Панов. Този път обаче Цацаров поиска държавен контрол и върху Панов, ако ще бъде налаган такъв и на главния прокурор.

След избора на първия член на новия ВСС, Цацаров атакува Панов със следните думи - няма да допусна той да се упражнява с името ми. Цацаров добави и, че не го притеснява, ако евентуално Панов е говорил с премиера Бойко Борисов за нови промени в Конституцията по отношение на съдебната система.

Лозан Панов: Случи се една мимикрия на съдебна реформа

Определено реформата трябва да бъде в дълбочина. Такава, за съжаление, не се случи. Случи се една мимикрия на реформа. Дадох стари...

Във връзка с една от обсъжданите теми на срещата, чрез нормативни промени да бъде създаден механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, Цацаров заяви пред Агенция "Фокус": "За създаване на такъв механизъм не е необходима промяна в Конституцията. За създаването му е необходима промяна само в Закона за Съдебната власт и НПК. Това е едно. Второ – моят статут, колкото и странно да звучи, може би и на самия г-н Панов, е напълно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашият статут, по един и същи начин се урежда нашето освобождаване".

Според Сотир Цацаров, ако бъде създаден такъв механизъм, той трябва да обхване както двамата председатели на върховни съдилища, така и главния прокурор.

Той коментира и огласената в публичното пространство среща в ЦУМ между него, Георги Гергов и Сашо Дончев. "От чисто човешка гледна точка, не мога да не съжалявам за срещата в ЦУМ. От всяка друга гледна точка мога да заявя, че тази среща нито ме притеснява, нито мога да имам някакви страхове, нито мога да се срамувам за станалото там", заяви главният прокурор. "Грешно е Цацаров да се срещне със Сашо Дончев и Георги Гергов, не е грешно обаче Лозан Панов да се среща в адвокатска кантора в центъра на София (бел. ред. - визира се кантората на адвокат Иван Тодоров, собственик на "Сиела" и юрист по делото, по което Гад Зееви осъди България за 10 млн. долара) . Затова моят призив е много прост – дайте да въведем регламент, но не само за Сотир Цацаров, а за всички. Да ме прощава г-н Панов, но той не сред режисьорите. Той е сред изпълнителите. Режисьорите са хората, чиито слова и тези той повтаря", допълни още той.

"Аз не искам г-н Панов да се помирява с мен по една проста причина – аз не воювам с него", коментира още главният прокурор.

Лозан Панов: Ако аз спра да говоря, ще бъда последният, който говори

"Ако аз спра да говоря, ще бъда последният, който говори. В България ние имаме своето министерство на Народното просвещение и пропаганд...

По-рано днес (20 май) Панов заяви пред Нова телевизия, че след срещата му с Бойко Борисов от края на миналата седмица има една добра новина - премиерът лично се е ангажирал с още реформи.

"Друга важна тема е отговорността на главния прокурор. Няма значение как ще се казва главният прокурор - дали ще бъде Никола Филчев, дали ще бъде Сотир Цацаров. И аз, и никой друг магистрат не би бил по-добър при наличието на толкова много правомощия и липса на отговорност. Не става ясно как ще се реализира наказателна отговорност по отношение на главен прокурор и кой орган ще разследва. Не казвам, че има извършено такова престъпление, но казвам, че трябва да има механизъм, по който това да се случва", каза председателят на ВКС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика