Цацаров и Лозан Панов обединени за неизбежната отбрана

2698
Цацаров и Лозан Панов обединени за неизбежната отбрана
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да участва в работната група, която трябва да подготви промени в Наказателния кодекс (НК), с които се разширява полето на неизбежната отбрана.

Ден по-рано главният прокурор Сотир Цацаров се изказа скептично за бъдещи промени и намекна, че искането за тях е провокирано не от загриженост за закона, а с цел да се извлекат политически дивиденти.

Борисов за самоотбраната: Някой може да застреля деца, берящи череши в двора му, не че е правилно

В "спешен порядък" започва работа по промени в текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Това обявиха министрите на прав...

Да се разшири полето на неизбежната отбрана поискаха първо от ВМРО. Повод стана случаят с д-р Иван Димитров, който застреля съдения за кражби Георги Джевизов, който бе влязъл в гаража му. Лекарят бе обвинен в убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

ВМРО публикува на сайта си проект на новия закон. От промените се вижда, че те до голяма степен повтарят отменените от Конституционния съд през 1997 г. След ВМРО правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че премиерът Бойко Борисов е възложил на нея и на МВР-шефа Валентин Радев да изготвят промени в НК. Тя обясни, че ще се прави работна група. За участие в нея за били поканени и представители на ВСС, предава в. "Сега" в днешния си брой.

Пленумът му обаче отказа да участва. По време на дебатите стана явно и рядко срещано единомислие между главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов - и двамата се обявиха против подобни промени.

Цацаров е заявил, че не вижда смисъл прокуратурата да участва в работна група, след като промени вече са написани и предложени от вицепремиера Красимир Каракачанов. "Ако тези промени, изготвени толкова бързо и разумно, влязат в НС от името на правителството, има си процедура - правната комисия ни кани за становище и ние ще участваме. Но не виждам необходимост да участваме в работна група, която тепърва ще прави нещо, което вече е направено и е обосновано с обществената необходимост", е заявил главният прокурор.

Симеонов похвали Борисов за ЧЕЗ, изкара тъмни петна от миналото на патриарх Кирил

Вицепремиерът Валери Симеонов похвали министър-председателя Бойко Борисов за решението държавното участие в сделката с ЧЕЗ да бъде 34%....

Панов все по-трудно намирал съдии, които да участват в работни групи, тъй като тяхното мнение не се зачитало, но присъствието им валидирало нещо предрешено. "Изпълнителната власт е последователна в своята предвидимост и непоследователна за това как се променят законите", заявил той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com