Цачева се оправда за Иванчева: В колко български домове все още няма течаща вода?

8563
Цачева се оправда за Иванчева: В колко български домове все още няма течаща вода?
Снимка: Министерство на правосъдието

"Нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са извън сградата, в колко български домове все още няма течаща вода, което не означава, че не полагаме максимални услилия за подобряване на условията и това се прави и със средства от държавния бюджет и по линия на финансовия норвежки механизъм". Това обясни правосъдният министър Цецка Цачева по отношение на скандалните условия, в които са държани вече 7 месеца в ареста бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, описани и в СНИМКИ от омбудсмана Мая Манолова.

За конкретните килии - на Иванчева и Петрова, Цачева уточни, че от две стари килии е обособена една с площ 16 кв. м. Това означава 4 лица да бъдат настанени там, според критериите, а там в момента са настанени 3 лица. Квадратурата е спазена, има пряко осветление и вътрешен санитарен възел, по думите на Цачева - във вид, който е стряскащ.

От "Зелен младост" са убедени, че правосъдното министерство крие данни за арестите

Министерството на правосъдието има много какво да крие, както относно двата столични ареста, така и за арестите в цялата страна. Това з...

За условията в килите, в които са държани Десислава Иванчева и Биляна Петрова, правосъдният министър категорично заяви, че двете дами по никакъв начин не се третират различно от останалите задържани лица в следствения арест в София. По отношение на интереса дали са изпълнени критериите за настаняване на лица, тя съобщи, че от 2015 г. след промените в законодателството, формалните критерии - наличие на 4 кв. м. пряка светлина, санитарен възел, течаща вода, отопление и пр., са езпълнени. Друг бил въпросът, какви са възможностите за ефективен ремонт в старата сграда. През лятото в конкретното помещение били извършени ремонтни дейности, но в момента арестът е изключително натоварен. Точно, за да се спазва изискването за 4-те метра, от 400 лица, които до 2015 г. са били настанени там, сега са 200 - 240. За да може да се извършва ремонт, помещението трябва да бъде освободено, но арестът в момента е максимума си натоварен, оправда се бившият кандидат за президент.

По повод препоръката от омбудсмана Мая Манолова Цачева съобщи, че е свикала нарочно заседание във вторник (4 декември) с отговорните институции, на което е поканена и г-жа Манолова. "Тъй като там се съдържа перпоръка да преместя Софийския затвор, готова съм и съм отворена на звякакви предложения, ако ми се подскаже вариант къде би могъл да бъде преместен софийският затвор в едно с ареста", обясни Цачева.

Цачева отказа да отговори на журналистически въпрос дали счита, че Лозан Панов оказва натиск като изпраща проверка за това защо Биляна Петрова и Десислава Иванчева не са пуснати под домашен арест при уж незабавно изпълнение, с аргумента, че това е въпрос от компетентността на независимата съдебна власт. Съответно тя не обясни как се вписва позицията на прокуратурата ВКС да не провери дейността на Апелативния спецсъд по делото на Иванчева и Петрова в "независимата съдебна власт".

Запитана дали според нея се нарушават човешките права на Петрова и Иванчева, правосъдният министър категорично заяви, че няма ВИП-арестанти и изказа уверения, че всички задържани лица се третират еднакво. Идната седмица очаквадме още такива лица. Те са поставени при едни и същи условия. Не мисля, че има неравнопоставеност. Цачева изтъкна, че в същите тези условия полагат труд служителите на затворите и арестите.

Адвокат Марковски ще поиска отвод на прокурорите по делото "Иванчева"

"По това дело прокуратурата с тези изявления показа, че е силно пристрастна. Сеща ще направим отвод на тези прокурори, които влизат в з...

Междувременно стана ясно, че в Сливен днес, 30 ноември, от 18:00 часа ще има протест пред централата на ГЕРБ в града. Събитието е обявено като протестен флашмоб "Да отрежем тиквите", а призивът е: "Носете тикви, "по-умни" и "по-пълни" от техните. Може и да са украсени по ваш вкус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика