Цената на потребителските кредити не пада въпреки ниските лихви

4942
Цената на потребителските кредити не пада въпреки ниските лихви
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки спада на лихвите през изминалата година, цената на потребителските кредити не е станала по-ниска. Данните на БНБ показват около 20% среден спад на лихвените нива на различните по вид кредити през 2017 г. Например за потребителските заеми в левове те са паднали от 8.46% на 8.14%, а в евро - от 5.99% на 4.88%. Това обаче не означава, че банките са подобрили значително условията, при които финансират домакинствата.

"Не трябва да се гледа само лихвата, а годишният процент на разходите (ГПР), който е реалният измерител на цената на кредита", коментира финансовият анализатор на сайта "Моите пари" Десислава Николова пред в. "Сега". В ГПР се включват всички такси и комисиони, които съпътстват обслужването на кредита. Прави впечатление, че за потребителските заеми, теглени в левове, ГПР запазва нивото си през цялата 2017 г. В началото на годината средният процент е 10.47%, докато през ноември дори е малко по-висок - 10.53%.

КЗП: На пазара на бързи кредити не се наблюдават сериозни нарушения

Пазарът на бързи кредити е изчистен сравнително добре от различни некоректни практики, гражданите по-скоро трябва да внимават какво под...

Малко по-добри условия банките предлагат за заемите в евро, където ГПР за една година е спаднал от 6.57% на 5.65%. За пореден път статистиката показва тенденция, която наблюдаваме през последните 2-3 години - банките компенсират намаляването на лихвите с покачване на размера на различни такси - за усвояване, за обслужване на разплащателни сметки или застраховки.

Някои от компаниите предлагат и отлични условия за кредит с лошо цкр - лица с лоша кредитна история.

При ипотечните кредити се забелязва по-отчетливо подобрение на условията. Причината за това са обезпеченията, които се изискват от банките. За една година средната лихва за левови ипотеки е намаляла от 4.37% на 3.79%, а ГПР - от 4.85% на 4.19%. Освен това вече 8 банки предлагат и възможност за фиксиран лихвен процент от 1 до 3 години, като една банка дори има оферта за фиксирана лихва за 10-годишен период. "На фона на непрекъснатите предупреждения, че скоро лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре, подобни ипотеки са много атрактивни за потребителите. Тяхното предимство е, че осигуряват комфорт за известен период от време, ако има скок на пазарните индекси, които формират лихвата", коментира Николова. Тези оферти обаче са с по-високи лихви от средните нива, като правилото е, че колкото по-дълъг е периодът на фиксирана лихва, толкова по-висока е тя.

Спестяванията на домакинствата в левове и евро вече не носят печалба, след като за година лихвените проценти са паднали наполовина. Средната лихва, при която през ноември 2017 т. са се сключвали нови депозити, е 0.29%, докато година по-рано нивото е било 0.36%. За старите влогове средните лихвени проценти за една година са паднали от 0.80% на 0.30%. Немалка част от банките обаче предлагат сключване на депозити при лихви от 0.05 и дори 0.01%. И банките, и анализаторите са на мнение, че лихвите по депозитите няма накъде повече да падат и ще се задържат на тези нива и през 2018 г. Тази тенденция се доказва и от замразените им нива от лятото насам.

Печалбата на банките - по-малка от миналата година

Oбщите активи на банковата система се увеличават през ноември с 418 млн. лв. (0.4 процента), като към 30 ноември достигат 95.9 млрд. лв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com