Цонев обясни как ДПС ще стане спасител, намекна и как със закона на Пеевски може да се преразпределят активи на КТБ

1725
Цонев обясни как ДПС ще стане спасител, намекна и как със закона на Пеевски може да се преразпределят активи на КТБ
Снимка: БГНЕС

Г-н Доган не е казал, че няма алтернатива на управлението на Бойко Борисов. Г-н Доган каза, че няма подготвени партии от опозиционните сили. Онова, което г-н Доган каза е, че страната се нуждае от нов тип управление. "Стани да седна" няма да стане, както каза и нашият председател Мустафа Карадайъ. Това заяви депутатът Йордан Цонев в коментар относно различията между ДПС и БСП за вота на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов.

Има твърде много различия между ДПС и БСП. Няма смисъл да предлагаш същото политическо меню с различни изпълнители, настоя депутатът от ДПС, като посочи, е години наред не са направени важни структурни реформи в редица сектори. Сега се разпределят 4,5 млрд. лева в държавата – кой ги разпределя? Разликата между нас и БСП, пък и други партии, е, че България се нуждае от друг тип управление. През последните 10 години правителствата се съставяха с прости аритметични мнозинства в парламента, като се напасваха абсолютно несъвместими програми, посочи Цонев пред Нова телевизия.

С гласовете на ГЕРБ "законът Пеевски" мина на първо четене

Народното събрание прие на първо четене законопроекта на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС за промени в Закона за банков...

Не е нужно опозицията да е единна, трябва да са единни партиите в управлението. Предлагаме програма за ускорено развитие – да се дефинират проблемите във всички обществени системи и как те ще бъдат решени, подчерта Цонев, като думите му поразително приличат на концепцията на бившия председател на БАН Стефан Воденичаров за бъдещето на България. Според Цонев, ДПС и БСП нямат еднаква визия нито за бюджета, нито за данъците, нито за здравеопазването, а програмите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" се различавали на 50%. Десет години управленията на страната не са успешни, съгласи се Цонев и с тезата, че коалициите между БСП и ДПС в управлението също не са се справили.

Йордан Цонев даде пример с корупцията – как ще се решат проблемите, като не се променят условията? Бизнесът е рекетиран, защото има редица регулации, които позволяват натиск на администрацията. ДПС е способно да поправи законодателството, убедено каза известният с прякора си Ментата депутат.

Ние не искахме вота на недоверие да е общо за корупцията, а в конкретен сектор, като се представи пример как да се променят нещата, за да се "излекува" сектора, продължи с патос Цонев, но когато му беше поставен въпрос не е ли пример президентското вето върху антикорупционния закон, защото в него е предвидена възможност за съдебно преследване на подали сигнал за корупция, народният представител не се съгласи. Корупцията не се бори с органи, настоя депутатът от ДПС. Той определи румънската практика като "бухалка" и изрази мнение, че сегашният антикорупционен закон се доближавал до това.

Законът за вторичното разграбване на КТБ

ДПС ще подкрепи вота на недоверие, но със свои мотиви и аргументи

Ще подкрепим вота на недоверие, ще гласуваме „против“ правителството, но с нашите мотиви и аргументи. Това обяви в кулоар...

За пореден път Цонев изтъкна как не било прието предложението на ДПС за оздравяване на КТБ от държавата и последваща продажба на банката, която щяла да върне много повече пари на данъкоплатците.

На конкретен въпрос дали ще може да се отменят цесии и прихващания със задна дата с този закон, Йордан Цонев каза: "Това не е вярно". И отрече, че се търси ефект за прибиране на активи като "Дунарит". "Дунарит" си върна кредита, не попада в хипотезите на закона, по думите на депутата на ДПС. Цонев посочи, че квесторите са освобождавали неправомерно обезпечения и с новия закон щяло обезпечението да се върне и ако съдът отхвърли цесия, тогава синдиците ще могат да насрочват търгове. Не мога да дам конкретни примери сега, каза Цонев.

Относно казуса за Пирин, Йордан Цонев коментира, че „в рамките на разумната екология” трябва да се даде шанс на гражданите да упражняват ски спорта. Трябва да се намери баланса, каза той. А по темата за Балканите Цонев беше категоричен, че няма място за етнонационализъм. Не може да има стабилност и мир с националисти, завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com