Делото за атентата в Сарафово не можа да тръгне

1191

Специализирания наказателен съд /СНС/ не даде ход на делото за атентата на бургаското летище Сарафово, при който бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор, а други 35 бяха ранени, предаде БГНЕС.

Съдът отложи насроченото за днес прослушване, след като се разбра, че някои от свидетелите не са редовно призовани.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово

Четири години от атентата на летище Бургас се навършиха днес. По този повод на еаропорта се състоя церемония в чест на жертвите на бомб...

Прокуратурата и адвокатите ще опитат да ги уведомят за следващото съдебно заседание на 10 ноември. Обсъжда се и възможността някои от пострадалите свидетели – израелски граждани, да бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка, за да се съкрати времето на процеса.

Actualno.com припомня, че на 18 юли 2012 г. при бомбено нападение срещу автобус с израелски туристи загинаха петима израелци, българинът Мустафа Кьосов, шофирал автобуса, и самият атентатор, идентифициран като Мохамад Хасан Ел Хюсеини.

Сега като негови съучастници за тероризъм задочно ще бъдат съдени Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Според обвинителния акт в периода от 28 юни до 11 юли 2012 г. в гр. Русе, Варна и бургаското село Равда, в съучастие като помагачи на Мохамед Хасан Ел Хюсейни двамата умишлено са го улеснили да извърши престъплението на паркинга пред сградата на летище "Сарафово", терминал "Пристигащи". Според прокуратурата Мелиад Фарах и Хасан Хасан са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната сигурност на страната.

Чрез взривяване на самоделно устройство от извършителя Хюсейни е извършен опит за умишлено умъртвяване на повече от двама души. Терористичният акт е целял смъртта на всички израелски туристи, които е трябвало да пътуват с автобуса, смята държавното обвинение. Според него че един от загиналите е попречил на Хюсейни да постави взривното устройство в багажното отделение на автобуса, поради което по независещи от него причини нападението е останало във фазата на опита, съобщи по-рано "Дневник".

Цацаров: Делото за атентата на "Сарафово" е прецедент в новата ни съдебна история

Делото за атентата на летище "Сарафово" е прецедент в новата ни съдебна история. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цац...

По делото са извършени около 100 експертизи, включително 48 съдебномедицински, 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопни автотехнически, оценъчни и др. Разпитани са 170 свидетели, а материалите от разследването са 80 тома. Във връзка с процеса България е изпратила молби за правна помощ до 13 държави - Австрия, Румъния, Чехия, Полша, Италия, Холандия, по два броя молби са изпратени до Израел, САЩ, Мароко, Ливан, Австралия и по три до Канада и Турция.

Освен в тероризъм, Мелиад Фарах е обвинен и в използване на неистински или преправен документ (шофьорска книжка), а на Хасан Хасан - за използване на подправени документи – шофьорска книжка и карта за социално осигуряване на името на Ралф Уилям Рико. Двамата подсъдими са обявени за международно издирване с червен бюлетин чрез Интерпол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com