Die Presse: Пожарът в "Нотр Дам" обедини разединената нация

1522
Die Presse: Пожарът в "Нотр Дам" обедини разединената нация
Снимка: Getty Images/Guliver

Опустошителният пожар в историческата катедрала "Нотр Дам" в Париж обедини разидената френска нация. Това констатира австрийският национален ежедневник Die Presse в статия, посветена на събитията по понеделник вечер.

„Франция е страна, в която линията на конфликти в обществото и политиката излезе на преден план съвсем наскоро: нацията се раздели между ляво и дясно, между гнева на протестиращите жилетки и противниците на бунтовете, които белязаха демонстрациите им. Но сега, след катастрофалния пожар в "Нотр Дам", мирът се завърна – или поне временно", пише изданието, цитирано от агенция "Фокус".

Някои партии дори спряха предизборните си кампании за майското гласуване за Европейския парламент. Изправени пред лицето на подобна трагедия, левите и десните сключила свещен съюз“, посочват в редакцията на австрийския вестник.

Етиен де Монтети в материал за националния френски ежедневник Le Figaro пък коментира, че "Нотр Дам" е неделима част от историята на Франция, но сега тя се превърна в катедрала на плачещата Богородица.

Френският поет Шери Пеги възпява катедралата в своите стихове, описвайки я като млада жена, „безкрайно благородна, безкрайно хуманна, безкрайно радостна, безкрайно тъжна". Както никога досега, тези думи на поета отекнаха в сърцата на французите този понеделник.

"Нотр Дам де Пари" е неразделна част от историята на Франция. Колективната памет съхранява спомените за велики моменти, свързани с катедралата: кралски сватби, брилянтни изпълнения, коронацията на Наполеон I, химнът „Тебе, Господи, хвалим” в чест на победата от 1945 година. Достатъчно е да се види колко туристи се стичат към катедралата и тълпата от вярващи, които я посещават всеки петък, за да зърнат най-голямата светиня – трънения венец на Исус Христос, който Луи IX е донесъл във Франция. Целият свят се възхищава на гениалната работа на зидари и строители; вътре, хората се молят пред величествените стъклописи, сякаш очаквайки небесната светлина.

А шедьовърът на готическата архитектура, разположен в сърцето на Париж, преживява всички войни и грабежи. Никога преди той не е инкасирал щети с такъв мащаб.

От понеделник вечер емоциите преливат. Френският президент Еманюел Макрон отмени обръщението си към нацията. Каква реч може да се изнесе пред лицето на на национална трагедия. Президентът беше наясно, че погледите на всички французи са обърнати към горящата катедрала. Тази трагедия напомня на септември 1914 г., когато в резултат на бомбардировките Реймската катедрала се превърна в „море от огън". Но тогава имаше война.

Французите наблюдаваха пламъците на катедралата от бреговете на Сена и телевизионните екрани. И когато видяха как кулата се срина, както вярващи, така и невярващи, любители на изкуството и такива, които не му обръщат внимание - всички преживяха общ шок: част от красотата, величието и душата на Франция загинаха в огъня. И това беше безкрайно тъжно, отбелязва още френското издание.

Има обаче и хубава новина - историческият орган на готическата катедрала е оцелял след пожара. Става дума за уникалният инструмент с 8000 тръби, конструиран през 1730 г. от Франсоа Тиери. Първоначално броят на тръбите е бил 4000, но е удвоен през 1860 г. от Аристид Кавайе-Кол и запазен до днес.

Над 800 млн. евро дарения

Беше много труден момент за всички европейци, парижани. Никой не разбираше какво се случва. Това е нещо, което е трудно да си представим, заяви в ефира на bTV Негово превъзходителство Ерик Льобедел, посланик на Франция в България.

Не мисля, че (пожарът - бел. ред.) има връзка по някакъв начин със Страстната седмица. Води се разследване, което е свързано вероятно с реставрационните дейности. Трябва да останeм с мисълта за надеждата, стана ясно още от думите на посланика. Той посочи, че всички французи имат лична история с храма. Аз често ходя в кафенетата около катедралата. Тя ще бъде възстановена, убеден е Ерик Льобедел.

Междувременно даренията за възстановяването на катедралата са достигнали над 800 млн. евро. Френският посланик благодари за съчувствието на българския народ и изразената готовност за подкрепа.

Снощи французите излязоха на бдение на площад "Сен Мишел" в Париж. А днес камбаните на всички френски катедрали ще звучат едновременно в 16:50 ч. - времето, в което избухна пожарът в "Нотр Дам".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com