Димов с отчет за всички разрушени дюни - предимно глоби, за "Смокиня" не знаел кого да глобят

1946
Димов с отчет за всички разрушени дюни - предимно глоби, за "Смокиня" не знаел кого да глобят
Снимка: БГНЕС

Наложени глоби или предстоящо налагане на глоби – това са мерките, които са приложени в рамките на правомощията на държавните институции, отговарящи за опазването на околната среда, страна ясно от думите на екоминистъра Нено Димов на парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на предшественика си и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Димов даде подробен отчет какво са свършили де факто Регионалните инспекции по околната среда в Бургас и Варна. Повече работа е имала инспекцията в Бургас, която е наложила административен акт т.е. глоба за строежа в къмпинг "Градина", защото са засипани дюни с пръст на място, което е извън имота на застрояване. Сигнал за това засипване на дюни подаде Тома Белев от „За да остане природа в България“. Иначе самият строеж не е незаконен – имало е процедура по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и тя не била обжалвана, строяло се по одобрен план. Публично към момента има информация, че инвеститорът се отказал да строи на „Градина“, но всъщност няма законова забрана за това.

Георги Чолаков: Докато не падне строителната забрана, по морето няма да се строи

"Въпросните дюни, за които се твърди, че са защитени, са нанесени по-късно на кадастралната карта. Някой навремето не е нанесъл тези дю...

Същата санкция – административен акт, имало за строежа на "Алепу" при Созопол, защото свлачището там засипало дюни. И там била пусната процедура по ЗБР, нямало обжалване и затова било законно да се строи. Припомняме, че засега и там строежът е спрян.

Интересен факт е, че Димов призна, че на къмпинг "Смокиня" има нарушение на пясъчни дюни - в природната забележителност "Пясъчни дюни", в местност Каваците, но не бил установен извършителят. Припомняме, че като обвиняем беше привлечен местен бизнесмен - Иван Нончев.

Що се отнася до дейността на "Арапя", при Царево, Нено Димов обясни, че там не е защитена територия, тя не влизала в „Натура 2000“, а РИОСВ нямала правомощия – отговорността за изсичането на гората била на общинската администрация, по Закона за устройството на територията (ЗУТ) и Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Кметът на Царево Георги Лапчев де факто потвърди това в интервю за Actualno.com. Димов повтори и, че няма никакъв проблем с друг строеж – този в курорта "Св. св. Константин и Елена".

Екоминистърът засегна и темата с още един съмнителен случай – за Шкорпиловци, където имало поставена метална конструкция. Там нямало излят бетон, а на плаж "Шкорпиловци-юг" можело да се слагат преместваеми конструкции и сега се проверява дали тази метална конструкция е такава. Министърът на туризма Николина Ангелкова обаче уточни, че става въпрос за заведение и няма нарушение.

Има нарушения за строежите по Черноморието, на Корал още не може да се строи

"Не можем да говорим за безспорни нарушения, а за липса на необходими документация или наличие на частична такава". Това каза директоръ...

При нито един от случаите обаче Димов не каза какъв е размерът на наложената глоба или каква по размер глоба грози съответният нарушител, ако не става въпрос за престъпление по Наказателния кодекс. За сметка на това министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че глобите по принцип при разрушаване на дюни са в размер на от 2000 до 10 000 лева, като може да се влезе в затвора за срок от 1 до 3 години.

За финал Ивелина Василева поиска анализиране на законодателството и ако бъдат намерени пропуски, да са предложи поправка на екозаконодателството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com