Днес е Голяма Задушница преди Великия пост

6360
Днес е Голяма Задушница преди Великия пост
Снимка: iStock/Guliver

На 22 февруари е първата голяма Задушница, която отбелязва Православната църква - Месопустна.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост.

Задушница 2020: Ето кога се падат 3-те най-големи Задушници тази година

Задушница 2021: Ето кога се падат 3-те най-големи Задушници тази година Задушница е ден, в който отдаваме почит на мъртвите. Това е ...

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Името "Задушница" произлиза именно от значението на този ден – молим се "за душата" на починалите.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е символ на Възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.

Неделя на Страшния Съд или Месни заговезни

Неделята на Страшния Съд е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост. На този ден Църквата напомня Съда н...

Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни започва големият Великденски пост.

Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Иисус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. За една календарна година обикновено Задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

На 22 февруари във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове ще се отслужат помени за покойниците.

От 9:00 часа в храм "Успение Богородично" в Централен гробищен парк в София, Архиерейската заупокойна света литургия ще оглави Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит.

Отбелязваме Задушница преди Месни заговезни

На 14 февруари е първата голяма задушница, която отбелязва Православната църква - Месопустна. В съботния ден срещу Неделя Месопустна ...

Във връзка със Задушница, Столичната община разкрива допълнителни временна линии на градския транспорт. Информацията е на страницата на Общината. Организацията за паркирането при гробищните паркове е поверена на "Пътна полиция".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com