Доц. Кунчев посочи какво следва за коронавируса, обясни за карантината и близко контактно лице

10677
Доц. Кунчев посочи какво следва за коронавируса, обясни за карантината и близко контактно лице
Снимка: БГНЕС

В момента репродуктивното число за епидемията е 1 - 1,2, т.е. 10 души заразяват 12. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ситуациите в Израел, в Черна гора, в Чехия показва, че може да има 7-8 пъти по-голяма заболеваемост - това са държави, които са не по-лошо организирани от нас. "5-6 000 заразени на ден спокойно може да стигнем. Хората най-после трябва да разберат, че зависи от поведението им", каза Кунчев пред Нова телевизия.

Ричард Алибегов за заведенията и дискотеките: Няма да издържим пълно затваряне

Когато ще оставяме 150 000 - 160 000 души без работа, трябва да сме абсолютно сигурни какъв ще е здравният аспект. В Европа за три седм...

Според него, следващите стъпки са ограничаване на работата на заведенията, особено нощните, както и спортните събития. Доц. Кунчев смята, че вече е дошъл този момент.

Новите заповеди

Що се отнася до това, че близките контактни лица влизат под карантина за 10 дни, доц. Кунчев обясни, че трябва да е много ясно дали си близко контактно лица. И призна, че РЗИ няма как да ги обхване - но важното е човек да знае какво значи да си контактен. Съгласно закона, носиш отговорност, макар на практика РЗИ да не може да ти връчи предписание, стана ясно от думите на националния здравен инспектор. Що е то "близко контактно лице", НАУЧЕТЕ ТУК!

Като "близко контактно лице" в затворен офис, принципът е следният - общуване от разстояние 1,5 - 2 метра без предпазни средства! Според националния здравен инспектор, няма нищо срамно в това да кажеш, че си заразен с COVID-19.

Според Кунчев, е хипотетична ситуация да седиш под карантина в пъти по-дълго - примерно един болен в семейството, след това втори, после трети и всички близки контактни лица получават по 10 дни карантина при всеки нов случай.

Коронавирусът по света: САЩ пак стига много високи стойности, Европа чупи рекорди

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 41 640 295 и 41 992 758 според американ...

Националният здравен инспектор призна, че е проблем въпросът с тестовете - как да се тестваш, ако си под карантина като близък контактен. Той каза и, че в момента става така, че хората отиват на крака да се тестват в лаборатория и това "в повечето случаи" ставало преди поставяне на карантина.

Здравната система

Не е работа на хората да търсят в коя болница да отиде при COVID-19 - работа е на "Спешна помощ" и на болниците, подчерта доц. Ангел Кунчев. Той каза следното - предложил е на здравния министър ако болница откаже да приеме COVID-болен, а се установи, че има легла, то първата стъпка е прекратяване на договора с НЗОК, а втората - отнемане на лиценз на здравното заведение. Около 60 болници могат да разкрият COVID-сектори и ще трябва да го направят, предупреди той.

Доц. Кунчев предупреди, че не са много хората, които могат да помагат на лекарите срещу COVID-19. Може да се включат студенти по медицина, хора през Българския червен кръст. "Не вярвам във вноса на медицински лица", добави националният здравен инспектор за възможността да дойдат специалисти от чужбина на помощ.

Що се отнася до случая със зам.-кмета на Русе Енчо Енчев, трябва да се докаже дали сега той за втори път страда от COVID-19, или има носителство на коронавируса и друг респираторен вирус.

Бивш икономически министър и депутат от БСП е с коронавирус

Бившият икономически министър и депутат от БСП Драгомир Стойнев, който е зам.-председател на парламентарната група на червените, е зара...

Всяко лечение, което започне по-навреме, е по-ефективно. Но използването на кортикостероиди трябва да става под много внимателно наблюдение. Една от причините за високата смъртност е, че хора се обаждат на "Спешна помощ" чак когато са с двустранна пневмония и едва ли не трябва да бъдат включвани на респиратор, каза още Кунчев, който отказа да говори с абсолютни величини кога трябва да почнеш да вземаш антибиотик.

Не може да има алгоритъм, при който лекуваш един, а не лекуваш друг, защото не можеш и двамата, категоричен беше доц. Кунчев.

Още: "Нов рекорд: 1595 са новооткритите случаи на коронавирус за денонощие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване