Договорът от Преспа и новото евроатлантическото бъдеще на Македония

3015
Договорът от Преспа и новото евроатлантическото бъдеще на Македония
Снимка: iStock/Guliver

Съединените щати твърдо подкрепят Договора от Преспа и това е от решаващо значение за евроатлантическото бъдеще на Македония. Това бе заключението от вчерашното посещение на заместник-помощникът на държавния секретар по европейските въпроси на САЩ Матю Палмър в Македония, който изрази силна подкрепа на САЩ за Договора от Преспа.

На срещите си с политически лидери той каза, че Македония може да разчита на силната подкрепа на САЩ за евроатлантическата интеграция на страната.

Ердоган:Турция е в период на прераждане, случаят Хашоги трябва да се изясни

Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган заяви, че страната му се намира в навечерието на нов период като нация, цитиран от местната п...

Палмър заяви, че осемдесетте гласа в подкрепа на Договора от Преспа в парламента представляват исторически повратна точка и проправят пътя за европейско бъдеще на Македония и македонския народ.

"Смятаме, че обществеността подкрепя това споразумение. Радваме се на резултата от процеса на гласуване в петък. Това е глас за бъдещето и ще работим в тясно сътрудничество с правителството и с всички депутати, които гласуваха за договора с цел той да се приложи изцяло, след като Гърция да изпълни своите задължения за ратификация, за да може да направите напредък към членството си в евроатлантическите институции", оцени Палмър, цитиран от БГНЕС.

На пресконференция с премиера Зоран Заев Палмър заяви, че не е никакъв пропуск това, че не е провел срещи с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и с президента Георге Иванов и че при всяко посещение има определено време и трябва да се направи избор как точно да се използва то.

"Аз подробно говорих с Мицкоски. Той изпрати писмо, което аз внимателно прочетох. В него излага позициите на ВМРО-ДПМНЕ. Срещнах се с много членове на македонския парламент, включително и с депутати от опозицията", каза Палмър.

Заев посочи, че срещата с Палмър идва в изключително важен момент за Македония и само няколко дни след голямата стъпка към бъдещето, направена в парламента.

ЕС призовава САЩ и Русия да продължат диалога си

Европейската комисия призова САЩ и Русия да продължат диалога, за да "запазят" договора за ядрените оръжия, след като президентът на СА...

"Депутатите смело поеха отговорност, написаха история и отдалечиха Република Македония от заплахата отново да се върне към тъмното минало, предотвратявайки риска от нова изолация, която този път ще бъде с катастрофални размери за страната", заяви премиерът.

Франция също изрази подкрепата си за споразумението от Преспа и гласуването за началото на конституционните промени в парламента.

"Франция с удоволствие констатира, че гласуването на 19 октомври в парламента на бившата югославска република Македония има необходимото мнозинство от две трети за започване на частта с разглеждане на поправки в Конституцията, предназначени за изпълнение на Преспанския Договор, сключен на 17 юни между Атина и Скопие. Франция се надява, че обсъжданията в парламента ще доведат до преразглеждане на Конституцията. Както припомни президентът Макрон, Преспанският договор е добър за страната, за региона и за Европа", се казва в изявление на говорителя на Министерството за Европа и външните работи на Франция.

Във връзка с гласуването в македонския парламент руското министерство на външните работи заяви, че гласуването, с което се осигурява подкрепа за начало за конституционни промени заради изпълнението на Договора от Преспа, е следствие на изнудване, заплахи и купуване на гласове.

Руското външно министерство в изявление посочва, че САЩ са манипулирали "хода на гласуване" в македонския парламент при вземането на решение за промяна на името.

Мъж остави бакшиш от 10 000 долара за минерална вода

Американец си поръча две бутилки вода в ресторант в Съединените щати и остави за това бакшиш от 10 хиляди долара. Първоначално никой в...

"Всичко беше организирано по каноните на "съвременната европейска демокрация", се посочва в коментар на руското министерство като се добавя, че това, което се е случило в парламента е "открито нарушение на всички норми и от правна, и от морална гледна точка".

След взетото решение за пристъпване към изменение на Конституцията заради изпълнението на Договора от Преспа, започнаха да текат петнадесет дни, в които правителството, като предлагащо конституционните промени, има срок да представи проект за поправки в Конституцията.

Премиерът Заев заяви в неделя, че няма против в конституционните промени да се въведат изискванията на няколкото депутати от опозицията, които гласуваха "за" в петък. Според него, тези изисквания не се отклоняват от Договора, сключен с Гърция.

Той още веднъж призова чрез всеобхватен процес извън политическите убеждения, властта и опозицията да седнат заедно и да определят точно конституционни поправки и заедно да подкрепят, като каза той, този важен процес за Македония.

С гласуването в петък в Парламента приключи първата фаза на конституционните промени. Във втората трябва да бъдат изготвени проектоизмененията и е необходимо просто мнозинство или 61 гласа в парламента. Третият и последен етап е приемането на измененията, изискващо мнозинство от 2/3 или подкрепа от най-малко 80 депутати.

Макрон и Тръмп са провели разговор по случая Кашоги

Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Доналд Тръмп са обсъдили в неделя вечерта смъртта на саудитския журналист ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com