Доклад на ОЛАФ: Чрез зловреден софтуер проникват в българската система за транзит

2249
Доклад на ОЛАФ: Чрез зловреден софтуер проникват в българската система за транзит
Снимка: iStock/Guliver

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) приключи мащабни разследвания, с които за пореден път демонстрира капацитета си за разкриването и разследването на сложни схеми за измама в Европа и извън нея, съобщиха от дирекция "Защита на финансовите интереси на ЕС" (АФКОС).

Разследванията на ОЛАФ варираха от мащабни случаи на измама, при които измамниците извличат печалби от декларирането на по-ниски стойности от действителните за стоки, внесени в ЕС, до разкриването на организирани престъпни групи, извършващи измами със средства, предназначени за селското стопанство, или на измами при големи инфраструктурни проекти.

ГДБОП погна хакери, подпомагащи контрабанда на стоки

Специализирана прокуратура и ГДБОП провеждат мащабна операция срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи ко...

Тенденциите в разследванията на измами както и конкретни случаи и операции, ръководени от ОЛАФ, са представени в публикувания днес (7 юни) годишен доклад. В него се сочи, че по време на едно специално разследване, ОЛАФ е проверила 110 транзитни операции, докладвани от Агенция "Митници" в България. Агенцията установила, че операциите са били неправомерно изчистени. Транзитните операции са започнали през 2006 година в различни държави-членки като Полша, Унгария, Германия, Франция, Литва и Словакия. За всички тези операции два български митнически офиса са посочени като офис-дестинации за крайни получатели в Сърбия и Турция.

Въпреки това, проверка на тези български митници, където трябва да са били обработвани транзитните операции, установила, че нито превозните средства, нито стоката някога е била физически представена на митницата. Допълнителни проверки разкрили, че в някои от случаите измамните електронни разрешения на операциите заемат място няколко часа след като те са инициирани, което е физически невъзможно поради необходимото за транспорт време.

Българските митници били информирани както от сръбските, така и от турските им колеги, че въпросните превози никога не са влизали физически на територията на тези две страни. Измамните разрешения на операциите са осъществени чрез зловреден софтуер, който дава възможност да се проникне в българската система за транзит от разстояние, се сочи още в доклада.

На пресконференцията по повод публикуването на доклада изпълняващият длъжността генерален директор на службата Никълъс Илет заявил: "Резултатите, които постигнахме в разследванията през 2017 г., показват, че работата ни е от основно значение за защитата на парите на данъкоплатците в ЕС, както и за да се гарантира, че средствата от Съюза не подхранват измами и корупция, вместо да финансират проекти, които могат да имат реална добавена стойност за гражданите".

8 обвинени за манипулиране на данни в системата на Агенция "Митници"

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група за митнически престъпления чрез използ...

Статистика

През 2017 г. ОЛАФ е приключила 197 разследвания и е отправила 309 препоръки към съответните национални органи или органи на ЕС. Службата е препоръчала възстановяването на над 3 милиарда евро в бюджета на ЕС. Тази изключително висока сума е резултат от мащабни случаи на измама с декларирането на по-ниски стойности от действителните, които ОЛАФ е приключила през годината.

ОЛАФ е започнала 215 нови разследвания вследствие на 1111 предварителни анализа, извършени от експерти на службата.

Макар, че персоналът не е бил увеличен и въпреки сложния характер на случаите, службата успяла да намали още повече продължителността на разследванията, които понастоящем отнемат средно по 17,6 месеца.

Млад хакер е направил вируса, с който е разбита системата на Агенция "Митници"

22-годишен хакер създал вирус, с помощта на който се обслужва контрабандата не само в България, но и в други държави. Това заяви на бри...

За втора поредна година службата анализира в доклада си някои от подчертаните тенденции, установени по време на нейните разследвания. Корупцията, конфликтът на интереси и манипулирането на тръжни процедури продължават да бъдат чести явления при измамите, засягащи структурни фондове на ЕС, като в някои случаи организирани престъпни групи се опитват да извлекат полза. Все по-често се правят опити за измами със средства, предназначени за научни изследвания или за бежанската криза. Избягването на плащането на мита се координира от международни престъпни схеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com