"Долината на бъбреците" - където надеждата е дефицитна стока

9962
"Долината на бъбреците" - където надеждата е дефицитна стока
Снимка: Getty Images

Чували ли сте за "Долината на бъреците"? А знаете ли къде се намира? Това село в Непал, което носи странното име заради още по-странната си история. Причината да бъде кръстено така е, че във всяко семейство в селото има някой, който е продал бъбрека си на черния пазар. Хората живеят в нищета и продажбата на бъбрек е единственият начин да спечелят пари.

"Животът е много тежък и затова продадох бъбрека си. С парите купих земя. Сега разбирам, че съм сгрешил, но това беше мое решение", споделя един от жителите на селото.

Непал забрани самостоятелните изкачвания на връх Еверест

Непал наложи забрана върху самостоятелните изкачвания на планините в страната, включително и хималайския връх Еверест с цел да намали б...

"Когато разбрах, че леля ми е продала бъбрека си плаках много, разказва Асмита Лама. – Тя и останалите жители на селото не знаеха, че продажбата на органи е лошо нещо. Ние сме необразовани. Мислим за това, че няма какво да ядем. Откъде да знаем..."

Търговците казват на хората, че човек може да живее и само с един бъбрек или лъжат, че органът израства отново, като плодовете, пише РИА Новости.

Пострадал от незаконната търговия с органи разказва, че попитал медиците дали възнамеряват да му вземат бъбрека, а те му отговорили, че само ще вземат проба от тъканта, която по-късно ще се възстанови.

Масовата продажба на органи започва през 2015 година след унищожителната поредица от земетресения, взели стотици хиляди жертви и оставило хиляди хора без покрив. За да възстановят домовете си, хората се съгласяват на операциите. Официалното трансплантиране на бъбрек струва около 20 000 долара, но на черния пазар донорите получават не повече от 1500 долара.

Година след земетресението Непал остава в руини

Една година след двата опустошителни труса в Непал, стотици хора все още се страхуват да се върнат в домовете си. Непал беше разтърсен...

Операциите се провеждат некачествено и хората остават с увреждания през целия си живот. Често донорите са лъгани за заплащането. На жертвите не им остава друго, освен да се примирят със съдбата си.

"Мой приятел ми каза, че ако продам бъбрека си, ще се изпълни мечтата ми да стана певец. Увери ми, че няма да има никакъв риск за здравето ми. Когато продадох бъбрека си, бях на 16 години. Обещаха ми 1000 долара, но получих половината от сумата. Исках да запиша албум, но това не се случи", разказва друг потърпевш.

Търговците на органи заплашват пострадалите и вербуват нови и нови донори.

"В семейството ни има пет деца. Никой не ходи на училище, защото нямаме пари. Всичко, което искам, е да уча. Ще направя всичко възможно, за да спра търговията с органи. Мечтая да работя в полицията и да предупреждавам хората за опасността", допълва Асмита Лама.

ИД печели огромни постъпление от търговия с органи

Терористичната групировка "Ислямска държава" заставя лекари да изваждат органи не само от нейни загинали бойци. Това се случва и с живи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари