DW: Китай иска да разцепи ЕС, инвестирайки в страни като България и Гърция

7119
DW: Китай иска да разцепи ЕС, инвестирайки в страни като България и Гърция
Снимка: iStock/Guliver

Европа след САЩ реши да се противопостави на икономическата „игра на една врата“ на Китай и на експанзията на китайския модел на държавен капитализъм.

Краят на илюзиите: ЕС с твърд курс срещу Китай

Тръмп вече вижда споразумение за търговията с Китай и почна да го хвали предварително

Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ са постигнали съгласие по някои от най-трудните въпроси в търговските преговори с Китай. Той каз...

Западът се разделя с илюзиите си по отношение на Китай. Главната от тях се състоеше в това, че КНР, ставайки член на Световната търговска организация в края на 2001 г., в процеса на интеграция в глобалната икономика строго ще следва правилата на свободната търговия и, нещо повече, постепенно ще приеме либералния модел на пазарна икономика.

На САЩ и Европейския съюз им трябваше почти две десетилетия, за да осъзнаят: комунистически Китай, стремително набиращ икономическа сила и тежест на световната сцена, въобще не възнамерява да трансформира своя модел на централизирана управлявана от държавата икономика.

Напротив, Пекин все повече я укрепва, едностранно използвайки правилата и нормите на свободния пазар за получаване на предимства пред своите глобални конкуренти. И все по-активно насажда китайския държавен капитализъм и неговите правила навсякъде по света.

Не просто търговска война, а битка за лидерство

Американският президент Доналд Тръмп е първият, който реши да даде отпор на тази икономическа „игра на една врата“ на Пекин. Стопанинът на Белия дом избра пътя на протекционизма и през пролетта на 2018 г. започна да въвежда високи мита върху широк асортимент от китайски стоки. Ключовата цел на тази търговска война се състоеше не в това просто да балансира американско-китайската търговия, увеличавайки износа на САЩ за КНР. А в значителна степен да спре достъпа на Китай до американските технологии и по този начин да предотврати превръщането на Поднебесната в световен лидер в иновациите и водеща суперсила.

Китай стимулира икономиката си с намаляване на данъците

Китай предприема данъчни и таксови съкращения в размер на десетки милиарди долари като част от стремежа да стимулира икономиката си, ра...

В Евросъюза, особeно в Германия, отрицателно се отнесоха към методите на американския президент, смятайки, че протекционизмът нанася прекалено големи щети на глобалната икономика, обаче внимателно се вгледаха именно в ключовите изисквания, които Вашингтон предяви на Пекин.

Брюксел с огнева поддръжка за Тръмп

И сега Евросъюзът, изглежда, фактически ще окаже мощна огнева поддръжка на Тръмп: на поредната среща на върха ЕС-Китай в Брюксел европейците ще поискат много от това, за което настоява и администрацията на САЩ, която вече много месеци води изключително трудни преговори с китайската страна за условията за приключване на търговската война.

ЕС иска от Пекин най-накрая да прекрати дискриминацията на чуждите компании в Китай. Те са принуждавани да създават съвместни предприятия с китайските партньори, лишени са от възможност да получават държавни поръчки и не са пускани в определени сектори на икономиката на КНР. Чуждите фирми са принуждавани да предават на местните фирми своето ноу-хау. В същото време и в ЕС, и в САЩ китайските инвеститори не се сблъскват с подобен принудителен трансфер на технологии.

Брюксел също така настоява за спазването на авторските права, да се сложи край на систематичните нарушения на правилата на СТО и да се прекрати широкомащабното субсидиране на държавните и дори частните компании в КНР. Това води до глобално свръхпроизводство, например, на стомана и позволява на китайските компании да прибягват до дъмпинг, което дестабилизира целия световен, и, съответно, европейски пазар.

Китайка роди близнаци от различни бащи

В случай, който може да бъде определен като „едно на един милион“, китайка роди близнаци от различни бащи. Фактът беше потв...

ЕС иска частичен отказ от китайския модел на държавен капитализъм

По същество Брюксел, паралелно с Вашингтон, но с други методи и приоритети, иска от Пекин да се откаже от някои ключови елементи на китайския модел на държавен капитализъм. Подчертаното ожесточаване на европейската позиция се обяснява не само с изчерпаното търпение, но и с растящия страх тревога от все по-откровената глобална експанзия на комунистически Китай в рамките на проекта „Един пояс, един път“, или както е известен още „Новият път на коприната“. Точно преди визитата си в Париж Си Цзинпин посети Италия, която първо от водещите страни на Запада реши да се присъедини към тази програма за получаване на китайски инвестиции. В нея вече участват около 15 страни-членки на ЕС, основно от Източна и Южна Европа.

Наистина ли Китай иска единни и процъфтяваща Европа?

Това усили страховете, че Пекин се стреми да разцепи ЕС, като целенасочено инвестира средства в членовете на ЕС с относителни неголеми икономики – България, Унгария, Хърватия – и/или с особено големи дългове – Гърция, Италия, Португалия. Китайското правителство всячески се опитва да разсее тези страхове.

Именно в този контекст трябва да се разглеждат уверенията на премиера Ли Къцян, че „ние активно подкрепяме европейския интеграционен процес в надежда на единна и процъфтяваща Европа“. Това написа ръководителят на китайското правителство в статия за водещия германски бизнес вестник „Ханделсблат“, публикувана в навечерието на срещата ЕС-Китай.

САЩ са готови да продадат самолети и танкове на Тайван

Съединените щати са отговорили положително на искането на Тайван за танкове и изтребители, каза президентът на островната страна Цай Ин...

Все по-трудно обаче могат да бъдат разсеяни страховете на европейците. Времената, когато Китай беше възприеман в икономическите, а и политическите кръгове на ЕС преди всичко като огромен пазар, изгоден търговски партньор и желан инвеститор са минало. Днес все по-често говорят за това, че КНР – това е едновременно и партньор, и конкурент, при това системен конкурент.

Именно така формулира проблема в началото на годината Федералното обединение на германската промишленост (BDI) – главната организация на германските делови кръгове. Централната теза на програмния документ, озаглавен „Партньор и системен конкурент. Как да общуваме с управляваната от държавата икономика на Китай?“ се състои в това, че ЕС и Китай са конкуренти не само като два икономически центъра, но и като две икономически системи, едната от които залага на частния бизнес, а другата – на направляващата роля на държавата в лицето на Китайската комунистическа партия.

Източник: DW и БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа