Държавата върви към ограничение на парите от НЗОК за болниците

2487
Държавата върви към ограничение на парите от НЗОК за болниците
Снимка: Getty Images/Guliver

След като по времето на предишното правителство на Бойко Борисов тогавашният здравен министър Петър Москов не успя в намерението си да бъде приета Национална здравна карта, която да е основата на това с кои болници НЗОК ще сключва договори и с кои няма, сега официално стартира втори опит. Вече е публикуван за обществено обсъждане проект на картата и становище за бъдещо решение на правителството.

Съгласно предложението, Националната здравна карта ще е документът, на чиято база НЗОК сключва индивидуалните договори с "изпълнителите на медицинска помощ" по Националия рамков договор за 2018 година. В картата ще бъдат посочени областите в България с недостиг и излишък на лекари и зъболекари, броят на болничните легла във всяко лечебно заведение, извършваните медицински дейности и колко са компетентни заведенията, които ги извършват. Ще има отчет и за спешните отделения, както и какви райони покриват.

Ананиев: До 3 месеца Националната здравна карта трябва да бъде готова

Идеята ми е до 3 месеца Националната здравна карта да бъде готова - до подписването на Националния рамков договор. Това каза министър...

Там, където има повече болнични легла, отколкото е нужно съгласно изчисленията на потребността, НЗОК ще сключва договори само с тези болници, които покриват изискванията на специална наредба, която ще бъде издадена от здравния министър. Със сигурност обаче ако броят на болничните легла и на видовете медицинска помощ е по-голям от потребностите на областта, с нови болници, които стартират работа по време, когато вече има действаща Национална здравна карта, НЗОК няма да сключва договори. С тях е възможно да бъдат сключени договори чак при изготвянето на следващата, годишна Национална здравна карта.

Картата ще се изработва от комисия, назначена от здравния министър, който ще е и председател на въпросната комисия. Картата ще се утвърждава от Министерския съвет.

Параметри

Според предвиденото от държавата, 1 личен лекар може да отговаря за най-много 1500 пациенти, а 1 зъболекар – за 1000 души. Там, където има по-голямо струпване на население – например София, Пловдив и Варна, е направена корекция относно това колко лекари и зъболекари са нужни.

ВАС отмени окончателно здравната карта

Върховният административен съд отмени окончателно Националната здравна карта, която беше въведена по идея на бившия здравен министър Пе...

Специално за София в момента са необходими 3850 лекари в първичната извънболнична помощ, което прави по 290 лекари на 100 000 пациенти. От тези 3850 лекари, 2950 трябва да са зъболекари. Трябват и 5095 лекари в специализираната извънболнична помощ, което прави по 222 лекари на 100 00 пациенти. По данните в проектокартата, сега в София общо практикуват 6 018 лекари по различни специалности, като 2950 работят в болници, а 3068 – в поликлиники или кабинети. Шокиращо, само 1 специалист по детска клинична хематология и онкология работи в София. Само шестима пък са специалистите по детска психиатрия, като всичките работят в болници. Едва шестима са и тези, занимаващи се с детска ревматология – трима в болнични заведения и трима на кабинет. 13 пък са експертите по детска хирургия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com