ЕК: България има стабилен банков сектор, но слаб напредък срещу прането на пари

2970
ЕК: България има стабилен банков сектор, но слаб напредък срещу прането на пари
Снимка: ПЦ на МС

В България вече не се наблюдават икономическите дисбаланси, които бяха отчетени през миналата година, според оценката от зимния семестър на Европейската комисия(ЕК) за икономиките и реформите в държавите от Европейския съюз(ЕС). „Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал , както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати“, коментира изпълнителният заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис

Властите продължaват да се справят с установените макроикономически дисбаланси, като засилват по-специално финансовия надзор и предприемат на стъпки за справяне с уязвимите места във финансовия сектор, пише в анализа. 

Любомир Дацов: Вероятно управляващите си заслужават притесненията за курса лев-евро

Преди няколко дни председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова е внесла предложение за нов текст в Закон...

Подобряването на качеството на работа на институциите, борбата с корупцията и насърчаването на благоприятен бизнес климат са важни за бъдещия растеж. Твърдият ангажимент на България за влизане в ERM II дава допълнителен тласък на реформите, е оценката на комисията. 

Страната ни показва чувствителен напредък в укрепването на корпоративното управление на държавните предприятия, приемането и прилагането на съответното законодателство, както и при гарантиране на стабилността на банковия сектор със засилване на надзора.

По-ограничен обаче е напредъкът при гарантирането на ефективния надзор и прокарването на рамка срещу прането на пари - това е оценката за страната по повод  изпълнението на специфичните препоръки на Европейската комисия от миналата година, отбелязани в зимния пакет на Европейския семестър.

Също като недостатъчни са определени действията на страната ни за осъществяване на икономическа политика, която да е фокусирана върху инвестициите в областта на изследванията и иновациите. 

За Иван Гешев къщата в Барселона е "рутинен случай"

Няма проблеми да разпитаме всеки, когато имаме данни или доказателства за нещо. Това е рутинен случай, единственото интересно е за ва...

Перспективите за растеж на България остават благоприятни, но има възможност за по-нататъшно укрепване на цялостна устойчивост и конкурентоспособност на отворената икономика. Добри макроикономически политики подкрепят стабилния икономически растеж и исторически ниските нива на безработица. Въпреки това България бавно наваксва изоставането си спрямо останалите членове на ЕС и все още има едно от най-високите нива на бедност и неравенство в доходите. „Нужни са широка основа от структурни реформи и допълнителни инвестиции за повишаване на производителността и постигане на устойчив и приобщаващ растеж, особено в условията на неблагоприятно развитие на населението, значителен недостиг на служители и нарастващи регионални различия“, препоръчва комисията. 

България беше сред сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси в продължение на няколко години и попадна в тази графа след фалита на КТБ. През 2018 г. и 2019 г.  страната ни беше оставена под наблюдение именно като държава с макроикономически дисбаланси. В настоящия доклад България е посочена като единствената държава членка на ЕС, която отчита достатъчно подобрение, за да получи по-добра оценка. В групата на страни с прекомерни дисбаланси остават Гърция, Италия и Кипър, а Германия, Ирландия, Испания, холандия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция остават в групата с дисбаланси.

Подобрената оценка на Брюксел всъщност е добра новина за амбициите на страната ни да се присъедини към валутния механизъм ERM II. Страна с дисбаланси не може да кандидатства за еврозоната, защото не отговаря на изискванията за устойчивост. Проблем обаче остава недостатътъчния напредък в разработването на ефективна рамка и механизъм срещу прането на пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com