ЕК иска бърз отговор за "някои аспекти" от ядрената ни програма

3092
ЕК иска бърз отговор за "някои аспекти" от ядрената ни програма
Снимка: iStock/Guliver

Европейската комисия е поискала от България да представи в двумесечен срок националната си програма за управление на отработеното ядрено гориво, включително погребването му. Това твърди "Демократична България".

"Такава програма България няма ... ще трябва срочно да се преговаря с кметовете на ГЕРБ и БСП кой ще се съгласи в неговата община да се изгради такова гробище. За осигуряването на нужните 4-5 млрд евро с кого ще преговаря не е ясно", пише от официалния си Facebook профил на "Демократична България".

Петкова мълчи къде ще е хранилището за "Белене", "Росатом" имали думата за всичко по проекта

Участието на "Росатом" в реализацията на АЕЦ "Белене" е ключово. Всяко едно действие по проекта е свързано с волята на "Росатом". С "Ро...

Actualno.com потърси Министерството на енергетиката по темата. От министерството потвърдиха, че действително ЕК е пратила писмо, но изрично уточниха, че не става въпрос за стартиране на наказателна процедура. Брюксел иска да поправим някои аспекти от Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, но от енергийното министерство не пожелаха да кажат кои точно аспекти, тъй като все още разучават писмото и изискванията.

Съгласно плана по Актуализираната стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиокативни отпадъци, която е с хоризонт до 2030 година, до 2018 година България е трябвало да приеме методика за определяне количеството и качеството на продуктите от преработката на отработено ядрено гориво, което подлежи на връщане в страната. Отговорните институции за изработването на методиката са Министерството на енергетиката и АЕЦ "Козлодуй". Ресурси обаче – и финансови, и човешки, трябва да отдели само АЕЦ "Козлодуй".

В точка III от плана за реализиране на стратегията - "Безопасно управление на всички видове радиактивни отпадъци", липсват поставени конкретни операции по отношение на задачата за изграждане на съоръжение за изработване на опаковки категория А и Б за радиоактивни отпадъци, а задачата трябва да е изпълнена до 2018 година.

До 2018 година трябва да бъдат внедрени и "нови, утвърдени технологии" за преработка на радиоактивни отпадъци, като става въпрос конкретно за изпълнение на следната задача – да се реализират технологии за капсулиране и кондициониране източници на йонизиращи лъчения с дългоживущи радионуклиди. За целта са предвидени 850 000 лева. А до 2020 година трябва да се разработи и доизгради единна технологична система, интегрираща всички съоръжения за преработка и кондициониране на радиоактивни отпадъци.

Протест заради АЕЦ "Белене", Румен Петков шикалкави за липсата на ядрено хранилище

На 22 май, вторник, от 18:30 часа правим протест пред Министерския съвет – с искане за преустановяване на проекта "Белене" и с ис...

Припомняме, че днес (18 май), в гостуване в сутрешния блок на БНТ, енергийният министър Теменужка Петкова коментира темата за рестартирането на проекта АЕЦ "Белене". Петкова беше категорична, че още през 2004 година е решен въпросът с изграждане на хранилище за отпадъците от новата АЕЦ, но не каза нищо за това къде ще бъде разположено това хранилище.

Освен това, бившият председател на СДС и част от "Демократична България" Мартин Димитров попита във Facebook как държавата ще има блокираща квота в проекта, след като имаме около 10% от проект за 10,5 млрд. евро – на толкова се изчисляват сегашните активи на държавата в "Белене" т.е. оборудване плюс площадка. Блокиращата квота е 34%, напомня Димитров и пита – означава ли това, че ще се дадат още 5 млрд. лева от държавата, след като досега Теменужка Петкова изрично няколко пъти декларира, че повече държавни пари няма да се харчат? По-рано днес (18 май) Петкова заяви на събитие в хотел "Маринела", че държавата ще направи нова преоценка на активите и пасивите в проекта АЕЦ "Белене".

Във вторник, 22 май, от 18:30 часа ще бъдат проведени два протеста срещу строежа на АЕЦ „Белене“ - в София и във Варна. В София протестът ще е пред Министерския съвет, а във Варна – на площад „Независимост“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика