ЕК ще следи твърдения за политически натиск върху български върховен съдия

2417
ЕК ще следи твърдения за политически натиск върху български върховен съдия
Снимка: eu2018bg.bg

Европейската комисия ще проследи твърденията за упражняван политически натиск върху неназован съдия от българския Върховен касационен съд. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова в отговор на журналистически въпрос.

Еврокомисарят бе запитана дали е наясно с реч, която въпросният върховен съдия е произнесъл и в нея той е каза, че е подложен на политическа атака, а а семейството му – на тормоз, защото не изпълнява политически поръчки. Питането беше отправено в контекста за проблемите с независимостта на съдебната власт в Полша и в Румъния.

Председателят на ВКС съди Сметната палата заради наложена му глоба

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов стигна до съд заради наложена му глоба от 1000 лева защото не е подал имуще...

"Това е нещо ново, нямам официална позиция по въпроса. Случаят ще бъде проследен от Европейската комисия отблизо", каза Йоурова, цитирана от БНР.

В края на месец май председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов произнесе реч, в която разказа за реакцията на управляващите срещу него заради скандала "ЦУМ-гейт".

"Поведението спрямо мен на всички отговорни фактори в държавата в казуса "ЦУМ-гейт", придружено с Пеевската пропаганда, бе много ясно послание към цялата магистратска общност: горко на всеки, който посмее да се противопостави и наруши омертата за недосегаемостта на главния прокурор", обяви Панов, докато приемаше награда на името на покойния юрист и общественик Кристиан Таков.

Съпругата на Лозан Панов Бети Панова на свой ред написа публично писмо до Делян Пеевски заради тормоз на неговите медии срещу нея. В края на миналата година Панови бяха подложени и на данъчна проверка.

Цацаров и Лозан Панов обединени за неизбежната отбрана

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да участва в работната група, която трябва да подготви промени в Наказателния кодекс (НК), с които с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа