Еколог от ЮНЕСКО за парк "Пирин": Необходима е оптимизация на ресурсите

1778
Еколог от ЮНЕСКО за парк "Пирин": Необходима е оптимизация на ресурсите
Снимка: Анита Чолакова

Със сигурност мога да кажа, че е необходима оптимизация на активите на природен парк „Пирин“. Имате много красива природа и бъдещото развитие на региона ще изисква оптимизиране на ресурсите.

Това заяви пред журналисти Херве Летие – представител на Международния съюз за защита на природата (IUCN - International Union for Conservation of Nature) към ЮНЕСКО. Той дойде в България, з да направи преглед на проекта за План управление на парк „Пирин“.

Срещата се състоя днес в Банско. В нея взеха участие кметовете на Банско и Разлог, вицепремиерът и министър на икономиката Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Тук съм по покана на правителството от името на IUCN. Няколко души днес споменаха, че трябва да се постигне баланс между опазването на околната среда и устойчиво социално-икономическо развитие. Това, че живеете близо до национален парк „Пирин“ за вас е голям шанс, но също и голяма отговорност. Тази красива област е голямо предимство и тя осигурява възможност за развитие на летен и зимен туризъм. Тази седмица успях да изслушам много хора, да събера много документи, които ще ми позволят да изготвя препоръка за правителството, което иска да постигне този труден баланс между опазване на природното наследство и осигуряване на благоденствие за местните хора“, обясни Летие.

Той посочи, че за щастие или нещастие той не е в България, за да взима решения.

„Не мога да позволя или забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който евентуално да ви помогне. Днес по време на срещата с вицепремиера, министъра, кмета на Банско и кметовете на другите общини видях, че това е въпрос, който се разглежда на много високо ниво. Както кметът заяви, аз ще си свърша работата обективно и независимо. Ще направя най-доброто, за да улесня вашата работа“, посочи още той.

На въпрос дали е възможно вследствие на неговия бъдещ доклад парк „Пирин“ да влезе в някакъв по-рестриктивен списък на ЮНЕСКО екологът с 45-годишен международен опит отговори, че ЮНЕСКО и IUCN имат два вида мисии. Едната е реактивна – в отговор на определени проблеми с обекти на световното наследство. Този вид мисия може да препоръча включването на даден обект в списъка на застрашените обекти.

Прокуратурата ще провери концесията на "Юлен" в Пирин

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", която включва и изясн...

„Моята мисия обаче не е реактивна, а съвещателна - по покана на правителството. Тоест, моята цел сега е да дам съвети и консултации на правителството как да се справи с проблемите. Впоследствие правителството може да вземе определени решения, но в моя мандат не фигурира задачата да препоръчвам включването на обект в определен списък“, каза още той.

Кметът на Банско Георги Икономов благодари на вицепремиера Симеонов и на министър Димов, защото с присъствието си на този форум те доказват степента на важност на проблема и колко е че искат да го решат.

„Аз съм убеден, че едно такова обединение на усилията на местната власт, на местната общност с държавната изпълнителна власт ще доведе до правилните решения. Сигурен съм, че г-н Лютие ще даде обективна оценка“, подчерта Икономов. Той каза, че към края на срещата, която бе закрита за медии, го информирал, че само за около 15 дни в парк „Пирин“ са навлезли 27 000 автомобила и той като еколог би могъл да сметне колко вредни емисии са това за планината.

„Казах му, че това е натискът върху световното наследство, а не измислените доводи, които еколозите в България използват в нашия спор. Това е истинският спор - как да намалим натиска на автомобилите, да стимулираме електроавтомобилите и построяването на кабинков лифт“, посочи Икономов.

По думите му единственото, което представителят на IUCN е препоръчал по време на срещата им, е да направят една дългосрочна визия за ски зоната. „Но ние му казахме, че не можем, защото планът за управление на парка е изключително рестриктивен и блокиращ. Това е, което искаме - да направим един по-гъвкав и по-практичен план, който да оценява последващите намерения, чак тогава ще имаме визия“, добави кметът на Банско.

Студът не изплаши защитниците на Пирин (Видео)

Въпреки студеното време, природозащитници и граждани се събраха в центъра на София и в други градове на страната, за да изразят позиция...

Икономов обясни, че целта на настоящата мисия на Херве Летие е да оцени влиянието на новия план за управление върху обекта на световно наследство каквото е парк „Пирин“. И преди брифинга е провел редица срещи както в София, така и в Банско.

„Убеден съм, че оценката, която г-н Летие ще даде след посещението си в България, ще бъде обективна, неповлияна от различни настроения на екологични организации, а напълно обективно да каже дава ли ски зоната, която е построена в момента, някакво отражение на световното наследство и нашите бъдещи намерения биха ли дали такова отражение. Според нас не. И най-важната гаранция за това е спазването на екологичното законодателство“, допълни Икономов.

Той е категоричен, че кметовете и местната общност иска по максимален начин да използват природните дадености на парк „Пирин“, да се развиват като туристическа дестинация, но това да става устойчиво и в баланс с природата.

Попитан дали може да каже в аванс за доклада Летие каза, че през следващите шест седмици се очаква да го представи първо пред IUCN (консултативен орган към ЮНЕСКО), после пред правителството на България. Най-накрая докладът ще бъде обсъден на заседанието на Комитета за световно наследство през юни или юли тази година.

Премиерът: Няма лошо да се проверяват концесии, включително и на "Юлен"

Няма нищо лошо да се проверяват концесии, включително и на „Юлен“. Това каза по време на 9-тия Зимен университет на Младежк...

„Това е съвещателна мисия. Тоест, IUCN може да посъветва държавата да предприеме някакви действия, но зависи от нея дали ще ги предприеме“, поясни Летие.

Относно екопротестите срещу изграждането на втора кабинка в парк „Пирин“ той обясни, че не може да каже какви са причините да се притесняват. „Но това е въпрос, който остава неразрешен през последните 10 години. Нямаше да ме поканите, ако беше толкова лесно да намерите решение“, посочи Херве Летие.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е в Банско, за да подчертае още веднъж важността на развитието на тази зона, която той нарече „икономическа зона „Пирин“, тъй като тя се оформя като основен поминък.

„Знаете последователните действия на правителството по отношение на развързването на този Гордиев възел. Мой дълг е днес да се запозная с г-н Херве Летие. Удовлетворен съм, че това е човек с богат професионален и житейски опит. Доколкото се запознах с неговата биография, можем всички да разчитаме на неговата обективна преценка, която да даде възможност за действително разрешаване на тежкия проблем с невъзможността за развитие на туризма в този момент“, посочи Симеонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com