Еколози и граждани отново протестираха в защита на Пирин у нас и в чужбина (Видео)

3443
Еколози и граждани отново протестираха в защита на Пирин у нас и в чужбина (Видео)
Снимка: Румен Скрински

С музика започна поредният протест на природозащитници срещу застрояването на Национален парк "Пирин". Стотици хора се събраха пред парламента, за да изразят позицията си срещу противоречивите промени в устройствения план на парка.

Освен оставката на екоминистъра Нено Димов, те поискаха и тази на вицепремиера Валери Симеонов заради "прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация".

Ска Келер не е получила официално извинение от българското правителство заради Симеонов

Българското правителство не ми е поднасяло извинение за случилото се с Валери Симеонов и партията му НФСБ. Това заяви съпредседателят н...

По традиция протестиращите се бяха "въоръжили" с плакати и вувузели, чуваха се скандирания "оставка" и "мафия" и призиви срещу Цеко Минев (посочен и от премиера Борисов като собственик на концесионера "Юлен" АД), главния прокурор Сотир Цацаров и управляващи.

"Само с наем за три дни "Юлен" покрива корупционните си задължения. От 2007 г. МОСВ е платило над 15 млн. лв. на федерацията по ски за организиране на състезания. Субсидиите към "Юлен" надвишават 12 млн. лв., а тя плаща 2 млн. лв. за използването на парка - прекрасна икономическа схема. Концесията е успешна, защото някой плаща, а този някой са българските данъкоплатци", заявиха в реч организаторите на протеста.

Екологът Андрей Ковачев благодари на присъстващите и ги призова да продължат с протестите, защото "тях (управляващите - бел.ред) това ги плаши".

"Страх ги е да влязат в открита дискусия с нас, а и на тях им се създава медиен комфорт - да сте видели Бойко Борисов или Валери Симеонов в реален диспутт с някого?", продължи Ковачев. Той директно нарече Борисов, Симеонов и Нено Димов "лъжци".

Нено Димов: Само устно е заявено желание за строителство на втори лифт на Пирин

Процедурата за строителството на нов лифт в Пирин не е напреднала, защото все още трябва да се издадат поредица от нормативни документи...

По думите му най-голямата лъжа на Симеонов е, че в България нямало вековни гори извън резерватите. "Валери Симеонов явно има пропуски в началното си образование, но въпреки това е вицепремиер", каза още Ковачев.

"Цеко Минев се опита да ни купи - каза ни "Искаме да решим нещата по европейски". Това е мафия. Най-страшното е, че Минев корумпира и съдебната система", заяви той.

Борислав Сандов от "Зелените" призова отново за пълна ревизия на "Юлен" и на Българската федерация по ски. "Не може председателят ѝ (Цеко Минев - бел.ред) да има два курорта и да финансира фирми, които се оказват негови собствени", допълни той.

След като бяха блокирали площад "Народно събрание" за известно време, протестиращите се насочиха към Орлов мост. Блокирано бе движението пред Ректората на Софийския университет. През цялото време на протеста имаше засилено полицейско присъствие.

Никола Вапцаров пред Ска Келер: За туризма в България трябва да е важно качеството (Видео)

Не количеството на туристите, а качеството трябва да е важно за Банско и за туризма в България. Да се разрушава природата за няколко ле...

Демонстрации в четвъртък се провеждат не само в София, а и в други градове в страната и чужбина: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Русе, Свищов, Сливен, Бристол, Виена и Лондон. Организаторите обявиха, че за първи път има протест и в Париж.

Екозащитниците протестират вече седмици наред заради решението на правителството от края на миналата година, позволяващо "потенциално осъществима дейност" по отношение на "строителство, ремонт и реконструкция" в две зони на Национален парк "Пирин". С друго решение на кабинета "Борисов 3" от същото заседание (28.12.2017 г.) на практика се даде зелена светлина на строителство на втори кабинков лифт в "Пирин".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com