Експерт: Проблемът е защо дружества като ЧЕЗ напускат страната

5577
Експерт: Проблемът е защо дружества като ЧЕЗ напускат страната
Снимка: Actualno.com

Проблемът е защо тези компании напускат страната. Очевидно на тези инвеститори не им харесва в тази държава и си отиват. Какво ще стане с делото, защото може да не е известно, но ЧЕЗ съди България за 600 млн. евро за нарушаване на приватизационния договор. Същите дела водят и EVN и Енерго-про, така че България прави нещо, което отблъсква чуждестранните инвеститори и ги насочва към международните съдилища. Това заяви в ефира на БНТ Явор Куюмджиев.

По думите му сделката "ще се осъществи трудно, защото има разлика в цената, в тази, която компаниите са готови да предложат, предстоят избори в Чехия и в този момент никой няма да си позволи да продава активи."

ЧЕЗ иска спиране на несъгласуваните изкопни и ремонтни дейности по улиците

Трябва да спрат несъгласуваните изкопни и ремонтни дейности по улиците. Това заяви Васил Василев - директор „Експлоатация и поддъ...

Според енергийният експерт Атанас Тасев е може би по-добре сделката да не се случи, тъй като има сериозен риск кой ще бъде купувач.

"Очевидно и ДАНС трябва да направи проверка на потенциалните инвеститори, защото собственикът на едно такова дружество може да го използва за рекет. Какво ще стане ако спре токът? Така че – много внимателно с тази процедура", допълни още Тасев.

Според него напускането на инвеститорите е потвърждение, че регулаторният орган си върши работата, "защото напоследък започна да действа прекалено рестриктивно."

Припомняме, че на 18 август стана известно, че чешкото дружество ЧЕЗ Груп е получило няколко обвързващи оферти за бизнеса си в България. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на компанията. В момента офертите са предмет на анализ.

България и Турция ще си сътрудничат за гарантирането на енергийната сигурност

"Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република България, което ще доведе до сигурност на енергийните доста...

По-рано през месеца компанията обяви, че ще вземе решение за бъдещите си операции в България през септември тази година. За евентуална продажба на бизнеса на ЧЕЗ у нас се заговори още през януари.

Миналата година дружеството реши да стартира международен арбитраж срещу България след редица интервенции от страна на българските власти, които според концерна са засегнали неговата стопанска дейност в страната. През май 2015 г. например ЧЕЗ бе глобена със 17,1 милиона крони за злоупотреба с господстващо положение на пазара.

Чешката компания влезе в България през 2004 година, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com