Експерт: САЩ да се намеси незабавно на Балканите, Москва ще атакува региона

13912
Експерт: САЩ да се намеси незабавно на Балканите, Москва ще атакува региона
Снимка: Getty Images / Guliver

Американската администрация и лично президентът Доналд Тръмп трябва спешно да се намесят и да запазят мира и стабилността на Балканите.

Това пише в последния брой на списанието на "Съвета за международни отношения" Даниел Сървър, анализатор от Университета "Джонс Хопкинс”, експерт по Балканите и бивш американски дипломат.

Торнадо в САЩ уби 4 души

Най-малко четирима души са станали жертва на мощна торнадо в американския град Рехобот в щата Алабама, съобщи БГНЕС. Телата на жертвит...

Експертът посочва всички варианти за разрешаване на крехките политически въпроси, както и тези свързани със сигулността в Югоизточна Европа.

Според него "една от основните причини за нестабилността е намесата на Русия, която се противопостявя на прозападното и продемократичното развитие на тази част от Европа". Даниел Сървър е предал своите предложения на Белия дом и Конгреса.

Той не очаква нова голяма война в района на Западните Балкани, но не изключва прояви на насилие от страна на екстремистите в Албания, Македония и Сърбия, които биха могли да доведат до нова вълна от етническо прочистване, престъпления срещу човечеството, промяна на границите, ислямска радикализация, както и колапс на сегашните институции в региона.

Даниел Сървър призовава за по-мощна намеса и на западната дипломация за да се предотврати евентуално нов хаос в тази част на Балканите. Нужна е и по-активна намеса от страна на САЩ, казва още той.

Осем души загинаха в катастрофа с автобус в Тексас

Осем души загинаха, а 44 бяха ранени в катастрофа с автобус в американския щат Тексас, предадоха световните агенции. Автобусът е изпъл...

"Това може да бъде една нова американска инициатива, отнасяща се само до най-важните въпроси - конституционната реформа в Босна и Херцеговина, статута на Косово и въпросът за името на Република Македония", пояснява експертът и подчертава: Двете най-лесни мишени на руското влияние в Западните Балкани са Република Сръбска и Република Македония.

"Русия ще направи абсолютно всичко, което може, за да попречи на присъединяването на Македония към НАТО, както направи за членството на Черна гора в Северноатлантическия пакт. В Република Сръбска ще предприеме всякакви стъпки с цел Милорад Додик да не приеме нито една конституционна промяна в Босна и Херцеговина", пише Даниел Сървър и призовава САЩ да променят тази ситуация.

"Много е важно американските дипломати и по-специално тези в този регион да имат чувството, че Конгреса стои зад тях. След напускането на администрацията на Барак Обама и идването на Доналд Тръмп, нашите дипломати не бяха сигурни в подкрепата на Конгреса за тях. Надявам се това мое мнение да бъде от полза в тази насока", подчертава Даниел Сървър и призовава за назначаването на специален пратеник за Западните Балкани. Според него той ще трябва да направи преценка на успеха и недостатъците от провеждането на мирните преговори за Босна и Херцеговина и Косово и да предложи конкретни мерки на американската политика при разрешаването на сегашната ситуация в Югоизточна Европа.

Превод: БГНЕС

Според Тръмп „абсолютно възможно“ е подобряване на отношенията САЩ - Русия

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската пария Доналд Тръмп смята, че е „абсолютно възможно“ подобряването на отно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка