Експерти: Немислимо е да се разчиства свлачището след Смолян, то е активно и агресивно

3028
Експерти:  Немислимо е да се разчиства свлачището след  Смолян, то е активно и агресивно
Снимка: Анита Чолакова

Немислимо е да се чисти свлачището по главния път между Смолян и Мадан. Нашата цел в момента е да спрем процеса, защото върху активно свлачище не се въздейства. Както каза един от колегите, в момента то е активно и агресивно. Ако ние се опитаме да въздействаме върху него, агресията ще стане по-голяма. Това заяви пред журналисти доц. д-р Стефчо Стойнев - ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет, предаде кореспондент на Actualno.com.

Той ръководи 17-членна комисия от експерти, назначена от председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

Свлачище между Смолян и Мадан стана най-голямото върху главен път в страната

С дрон снимаха днес (10 март) огромното свлачище по второкласния път между Смолян и Мадан. Заради него се обмисля изграждане на алтерна...

Експертите имат пет дни да изготвят становище какво трябва да се прави с най-голямото активно свлачище по главен път в територията на цяла България. Десет дни вече е спряно движението по този второкласен път, като напълно откъснат е достъпът до 11 населени места.

„Недопустимо е в активен свлачищно-срутищен процес ние да махаме онази част, която благоприятства стабилизирането на скалните маси. Падналата част от скалните маси в момента играе благоприятна роля, това е т. нар. контрафорсен ефект на тези скални маси“, обясни доц. Стойнев.

Тоя заяви, че вече са наясно с механизма на свличане и динамиката на процеса. Територията на свлачищното тяло не се увеличава, но е огромно – 20-25 декара площ над пътя. Участъкът, който е засипан, не е разрушен.

Усилията им сега са насочени да запазят важните съоръжения - 110-киловолтов далекопровод на „ЕСО“ и водопровод.

„Всички колеги се обединиха около становището, че е недопустимо отварянето на пътя и затова аз самият апелирам към жителите в района. Знам колко им е трудно, но те рискуват много, защото срутищният процес е внезапен. Той не може да се прогнозира с висока степен. Може да се случи за секунди. Затова препоръчам докато вземем окончателно решение за какъв тип проходимост да има в този участък, да ограничават движението в тази зона, да бъдат много внимателни. Ако е възможно, да спазват поставените указания“, каза доц. Стойнев.

Укрепват спешно свлачище край Лом

Спешно укрепват свлачището край ломското село Орсоя. Земните маси между селата Орсоя и Сливата се активизираха преди години. Свлачищет...

Прогнозата на експертите не е добра.

„Пътят е затрупан, но не е разрушен. И ако успеем да свършим тази работа - да ограничим движението на тези скални маси, ще бъде голям успех за нас. За момента, поне за близките дни, не мислим за отваряне на пътя в какъвто и да е вариант“, посочи ученият.

Той поясни, че за влошаването на ситуацията допринасят дъждовете при отворени пукнатини, които са широки 50-60 см и дълбоки 4-5 метра.

А причина за свлачището на първо място е бързото снеготопене и големия марш на температурите от минус 15 до плюс 15 градуса.

Това, което на първо време ще се направи, е да се демонтира стар водопровод, който не е бил премахнат, когато са полагани новите тръби. Освен това, ще се запълват пукнатините, за да не попада вода в дълбокото.

Започва изграждането на около 1,5 км нов път, който да заобиколи срутището на пътя Смолян - Мадан

Започва изграждането на около 1,5 км нов път, който да заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан и да пренасочи движението за леки автом...

Усилено се работи и по изграждане на нов обходен път през селата Орешец и Влахово, който да се ползва не само от жителите на околните села, а изобщо от всички водачи на леки коли. За тежкотоварни автомобили обходът минава през Рудозем и Смилян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян