Енергийна гатанка - лъже ли Делян Добрев за цената на тока или има недопустими сравнения?

3385
Енергийна гатанка - лъже ли Делян Добрев за цената на тока или има недопустими сравнения?
Снимка: БГНЕС

От началото на 2018 година токът на енергийната борса е с около 20% по-евтин, отколкото беше през декември. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев в предаването на Цветанка Ризова по bTV.

Добрев беше поканен да коментира промените в енергийния сектор, които се подготвят заради оплакванията на работодателите за прекалено скъп ток, като каза буквално следното: "Има спад, да", след като Цветанка Ризова го попита: "И твърдите, че има спад от 20%?".

Според енергийния експерт Георги Котев обаче това е абсурдна лъжа. Той се аргументира с изготвена от него графика, показваща цените на борсата (бел. ред - за по-добра видимост кликнете върху долната снимка).

Котев обяснява графиката си така: "Белите стълбчета/барчета показват средните цени на електроенергията, за съответните посочени периоди. Най-първото бяло стълбче е средната борсова цена на тока за целия декември 2017-та г. Второто - за целия януари 2018-та г. Третото - от началото на 2018-та до днес. Четвъртото - за днешната дата. Последното показва, каква трябва да е цената, за да е вярно твърдението на депутата. Цените са в евро/МВт.ч, но нищо няма да се промени ако са в лева/МВт.ч. Жълтите стълбчета показват съответните промени в цените спрябо базовата от декември 2017-та г.".

Кой какво гледа като статистика?!

Actualno.com също потърси данни от сайта на Българската енергийна борса, с мисълта и, че цената на тока варира силно дори в рамките на само един ден поради постоянното движение на пазара. В отчета на самата борса има сравнителен анализ за месец януари, 2018 година, спрямо декември, 2017-та година. Според него, среднопретеглената цена за януари тази година се е понижила с 5%, като търгуваното количество е с 2% по-малко.

Данните за декември, 2017 година, сочат 6% поевтиняване спрямо ноември, 2017 година. Чак през октомври, 2017 година, има поскъпване на месечна база – от 12% спрямо септември, като тогава има и спад от 8% в общия изтъргуван обем ток на месечна база.

Логичният въпрос е какви данни сравнява Делян Добрев – среднодневени или средномесечни, както и цени в определени моменти от деня тъй като в телевизионната си изява обяви, че "в последните дни" на декември миналата година цената на тока на борсата била стигнала 95-96 лева на мегаватчас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика