Ердоган: София оказва натиск на турците в България

7025
Ердоган: София оказва натиск на турците в България
Снимка: Gettyimages.com

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува „натиска“, който е оказван на 700 000 турци в България, на фона на нарастващо напрежение между Анкара и София.

Някой от натиска там, който ние виждаме и чуваме, сериозно ни натъжава. От една страна, говорите за демокрация, но от друга, оказвате сериозен натиск на турците. Това няма да проработи“, заяви Ердоган по време на реч в Анкара, без да уточнява какво има предвид, предава AFP.

Ердоган: Никой европеец няма да може да се разхожда по улицата спокойно

Европейците по света няма да могат да се разхождат по улиците спокойно, ако продължават с това отношение към Турция. Такова предупрежде...

На среща с членовете на дружествата в Балканската федерация на изселниците в Анкара Ердоган се обърна към България с остри думи, но подчерта, че всички турци на Балканите са братя на 80-милионната държава и че те са нейна постоянна грижа.

„Имаме общо бъдеще и обща съдба с балканските и румелийските турци, и заедно продължаваме пътя си. Ние не сме се вторачили в никоя неприкосновена земя. Но щом стане дума за Турция, някои бързо променят отношението си. Ние не се отказваме и няма да се откажем от братята ни в Румелия и Балканите. През последните дни сме свидетели на събитията в Холандия и в други европейски страни, виждаме какво се случва с нашите граждани там, отношението към тях е нечовешко. Как да изоставим съгражданите си? Разбира се, че ще положим всички усилия, за да защитим правата им“, заяви Ердоган.

И продължи: „На 26 март в България ще се проведат избори. Затова се обръщам към България – аз се надявам, че те ще преминат мирно и в пълна прозрачност. Но в много голяма степен сме огорчени от информациите за акциите на натиск там. От една страна, говорите за демокрация, а от друга, оказвате силен натиск на турците в страната. Това не може да става. Ще говориш за европейските ценности, а същевременно ще провеждаш абсолютно обратната на тях политика. Така няма да стане работата. Ние имаме пълното право да се изправим до нашите сънародници там. Надявам се изборите в България да преминат в условията на демокрацията и правото. Същото се отнася и за другите балкански страни, които са пред избори. Всички заедно трябва да се погрижим за стабилността в региона. Обезпокоени сме за Македония, имаше избори, но резултат още никакъв няма. В Албания също предстои гласуване, надяваме се ситуацията там да бъде спокойна“, каза турският президент.

Той посочи, че правителството в Анкара усилено работи за узаконяване на престоя и за даване на гражданство на пребиваващи в страната турци, пристигнали от различни посоки. „Без да се изисква от тях да са живели 5 г. в Турция, те получават гражданство и ще влязат в централната система на здравното осигуряване. Така свързаните със страната ни всички наши братя ще могат да се възползват от медицинските услуги в Турция. До 15 дни ще намерим решението и на проблема с разрешителните за работа. Не трябва да се забравя, че преди ден групи от български националисти блокираха границата, за да попречат на турците да гласуват по родните си места“, каза Ердоган.

По-рано българската страна изрази недоволство от това, че Турция открито подкрепя партия на етническите турци, която ще участва за първи път на предстоящия вот.

Ердоган отново обвини Меркел в нацизъм

Турският президент Реджеп Ердоган стартира язвителна лична атака срещу германския канцлер Ангела Меркел, обвинявайки я в прилагането на...

„Надявам се, че българските избори ще преминат мирно и резултатите ще станат ясни по честен и прозрачен начин“, каза президентът, допълвайки, че Турция не гледа към ничия територия и ничий суверенитет, отбелязва още БГНЕС.

Миналата седмица българският президент Румен Радев обвини Анкара в намеса във вътрешната политика на страната, допълвайки, че София няма да приеме подобни действия.

Actualno.com припомня, че във вторник (21.03.2017) коалиция "Обединени патриоти" блокира движението на ГКПП „Капитан Андреево“ в знак н апротест срещу изборния туризъм от Турция. Протестиращи блокираха пътя от и към Турция и на граничния пункт „Малко Търново“.

Дошлите на „Капитан Андреево“ споделиха, че са против т. нар. „изборен туризъм“ и имат информация, че от южната ни съседка щели да пристигнат 1000 автобуси с наши сънародници, които имат право да гласуват в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com