ЕС очаква от страните членки да намалят драстично нивата на фини прахови частици до 2030 г.

1747
ЕС очаква от страните членки да намалят драстично нивата на фини прахови частици до 2030 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

На 17 юли Европейският съвет (EС) е ратифицирал поправките към Протокола от Гьотеборг. С това Съвета се ангажира да намали в драстични стойности основните замърсители на въздуха.

В поправките на документа вече има текстове, които принуждават отделните страни да въвеждат национални цели, свързани с намаляване на вредните емисии в атмосферата до 2030 г. Основният фокус на протокола от Гьотеборг обаче лежи върху трансграничното замърсяване на въздуха.

Само за няколко месеца София вече нарушава еврозакон за чистия въздух

Законодателството на ЕС, от който част е и България, позволява най-много 35 дни с въздух, в който има замърсяване над нормата. В София,...

Сега с новите поправки за първи път в списъка на замърсителите са включени и фините прахови частици. Европейският съвет очаква до 2020 г. те да намалеят с 22%, а до 2030 с 49%.

Actualno.com припомня, че Конвенцията за трансграничното замърсяване на въздуха на далечни разстояния („Конвенцията за ТЗВДР“) е основната международна рамка за сътрудничеството и мерките за ограничаване и постепенно намаляване и предотвратяване на замърсяването на въздуха. 51 държави от Икономическата комисия за Европа на ООН (ИКЕООН) са страни по конвенцията, в т.ч. държавите — членки на ЕС, Канада, САЩ и няколко страни от Централна Азия.

След подписването на Конвенцията за ТЗВДР през 1979 г., нейният обхват беше разширен с 8 специални протокола, включително Протокола от 1999 г. за намаляване на подкиселяването, еутрофикацията и тропосферния озон. Този протокол, известен още като Протокола от Гьотеборг, бе одобрен от Съвета от името на ЕС през юни 2003 г. Той беше транспониран в правото на ЕС най-вече посредством директивите от 2001 г. за НТЕ и за намаляване на емисиите от големи горивни инсталации.

През 2012 г. протоколът беше изменен, като бяха добавени две нови приложения. Промените са насочени към увеличаване на усилията за постигане на целите за дългосрочна защита на човешкото здраве и околната среда.

Предложеното изменение на Протокола от 1999 г. предвижда нови национални ангажименти за намаляване на емисиите за периода след 2020 г. В него са включени четири въздушни замърсителя — сярата (главно серния диоксид), азотните оксиди, амонякът и летливите органични съединения (ЛОС), различни от метан, както и праховите частици.

Праховите частици във въздуха у нас са се увеличи с 63% за 15 години

Отчита се положителна тенденция по отношение на опазването на околната среда, съхраняването на природата и намаляването на замърсяван...

По-специално, изменението включва:

- Намаляване на емисиите на индустриални сажди;

- Актуализиране на нормите за допустими емисии, посочени в приложението към протокола;

- Нови стандарти за съдържанието на неметанови ЛОС в продуктите;

То допълва и задължението за докладване на емисии на замърсители на въздуха.

Василева и Фандъкова: Проблемът със замърсения въздух идва от отоплението с битово гориво

В България няма проблем с другите замърсяващи компоненти на въздуха, като азотни оксиди и озона. Това заяви министърът на околната сред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа