ЕС призна, че не може да се справи с износа на оръжия

1420
ЕС призна, че не може да се справи с износа на оръжия
Снимка: Pixabay

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) не успяват да контролират износа на оръжия. Този извод се посочва в съобщение от пресслужбата на Европейския парламент (EП), като същевременно се отбелязва, че евродепутатите са гласували за засилване на контрола по отношение на износа.

От ЕП коментират, че са необходими повече прозрачност и ясен механизъм за санкции, тъй като оръжията от ЕС поддържат кризата в Йемен.

Въпреки съвместно договорените правила, определящи критериите за това кой би могъл да получи лиценз за износ на оръжия, държавите членки систематично не успяват да ги прилагат. Парламентът изисква механизъм за налагане на санкции на държавите членки на ЕС, които нарушават правилата.

Американските оръжейни заводи - едни от най-печелившите в НАТО

След подновените обещания от държавите в НАТО за покриване на разходите за отбрана, някои от най-големите печеливши може да са американ...

Поглед към Саудитска Арабия

Евродепутатите споменават някои особени случаи, като например по-голямата част от износа на оръжия за Саудитска Арабия, който е получил зелена светлина от държавите членки на ЕС, въпреки че този износ нарушава поне шест от осемте критерия. Нещо повече, по този начин се подкопава цялостните европейски усилия за контрол върху оръжията. Изнесените военни кораби подпомогнаха военноморската блокада на Йемен, а самолетите и бомбите изиграха основна роля във въздушната кампания, допринасяйки за продължаващото страдание на населението в Йемен, поясняват още от ЕП.

Оттам приветстват някои държави като Германия и Нидерландия, които са преустановили доставките на оръжия на Саудитска Арабия и разкритикуваха държавите членки, които още не са го направили. Евродепутатите също така призоваха за налагането на оръжейно ембарго върху всички членове на водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен.

Ислямска държава въоръжена с „произведено в ЕС“

Евродепутатите са "потресени от количеството произведени в ЕС оръжия и боеприпаси, които бяха открити в ръцете на ДАЕШ (Ислямска държава) в Сирия и Ирак". Съгласно Общата позиция на ЕС, държавите членки трябва да гарантират, че лицензите за износ не се отклоняват към нежелани крайни потребители. Някои държави членки на ЕС обаче като България и Румъния, не успяват да прилагат тази разпоредба ефективно. За да се избегне риска оръжия да стигат в грешни ръце, евродепутатите призовават всички страни в Общността да „отказват подобни трансфери в бъдеще, и по-специално за САЩ и Саудитска Арабия“.

България е изнесла оръжие за 1,2 млрд. евро през 2017 година

Процъфтяващата търговия с оръжие в България продължава да нараства през 2017 г., като износът на оръжие и боеприпаси достига 1,2 млрд. ...

Резолюцията относно контрола над износа на оръжия беше приета с 427 гласа „за“, срещу 150 гласа „против“ и 97 гласа „въздържал се“.

Бързи факти

Последните данни сочат, че ЕС е вторият по големина доставчик на оръжия в света (27% от световния износ) след САЩ (34%) и преди Русия (22%). През 2016 г. 40,5% от износа на оръжия е бил към страните в Близкия изток и Северна Африка, като по-голямата част се пада на Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Общата позиция на ЕС относно износа на оръжия е единствената регионална правнообвързваща договореност за износа на конвенционални оръжия. В нея са изброени осем критерия, които държавите членки трябва да прилагат при вземането на решение за лицензиране за износ на оръжия, отбелязват още от Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Белгия няма да легализира наркотиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа