Фондът за лечение на деца вече с нов Обществен съвет

2012
Фондът за лечение на деца вече с нов Обществен съвет
Снимка: БГНЕС

Кабинетът определи нов състав на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ поради изтичане на мандата на досегашния. Това информираха от правителствената пресслужба.

Решението на министрите е взето неприсъствено.

МЗ не откри нарушения във Фонда за лечение на деца

Няма подмяна на решенията на обществения съвет на Фонда за лечение на деца, категорични са от здравното министерство. В отговор на твъ...

В Обществения съвет ще продължават да осъществяват дейност медицинските специалисти проф. Пенка Переновска, проф. Радка Тинчева, проф. Огнян Бранков, проф. Искра Христозова и доц. Румен Кастелов. Техни заместници ще бъдат гл. ас. д-р Ирен Цочева, доц. Даниела Авджиева, доц. Христо Шивачев, д-р Боряна Аврамова и д. м. проф. Пламен Кинов. За нов член, медицински специалист, е определена проф. Венета Божинова-Чамова, която ще бъде замествана от резервния член проф. Иван Литвиненко.

Своята дейност в състава на Обществения съвет ще продължат представителите на Държавната агенция за закрила на детето, на Министерството на здравеопазването, на Българския червен кръст и на Агенцията за социално подпомагане. Това са съответно Теодора Иванова, проф. Златица Петрова, проф. д-р Красимир Гигов и Емил Тодоров. За резервни членове са определени съответно Татяна Димитрова, Мария Недялкова, Живка Китанова и Нина Кънчева.

Представители на представителните организации за защита правата на пациентите ще бъдат Анна Илиева и Петя Александрова, а резервни членове – Весела Топалова и Мина Енева-Ламбовски.

От неправителствените организации, осъществяващи дейност в областта на подпомагането на деца в страната и дарителство, са определени Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб“ и Димитрина Михайлова, представител на Национална педиатрична асоциация. Резервни членове са съответно Владимир Томов и Клара Балджиева.

Пореден протест срещу унищожаването на Фонда за лечение на деца

Днес пред Министерство на здравеопазването ще проведе пореден протест с искане за оставка на ръководството на Фонда за лечение на деца....

От Българска национална телевизия представител ще продължи да бъде Мария Чернева. За Българско национално радио като представител в съвета е определен Виктор Серафимов. Резервните членове са съответно Антония Харалампиева и Десислава Лилова. За представител на друга медия е включена като редовен член Мария Бояджиева (БТВ), а като резервен член – Цветелина Цветкова (Нова телевизия).

Запазва се досегашната практика представителят на Държавната агенция за закрила на детето да бъде председател на Обществения съвет. Мандатът на Съвета е три години.

Припомняме, че в последните месеци националния консултант по детски болести доц. Анелия Буева, Десислава Хурмузова от "Спаси, дари на...", Красимира Величкова от Българския дарителски форум и Милена Златкова от радио "Витоша" и Нели Логофетова от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет напуснаха обществения съвет на фонда. Основният мотив и на петима членове е един - през последните месеци фондът не работи в полза на болните деца и техните родители. Появиха се дори обвинения за промяна на медицински експертизи.

Проблемите в работата на фонда за лечение на деца започнаха с показната акция на ГДБОП и специализираната прокуратура в края на април, когато почти целият екип на звеното беше арестуван по подозрения за корупция, които впоследствие не се потвърдиха. Новият директор проф. Владимир Пилософ и Министерството на здравеопазването подготвиха нов правилник за дейността на фонда, който допълнително усложни процеса по отпускане на средства за лечение на деца. Междувременно родители започнаха да сигнализират за бавно движение на документите им и влошена комуникация с екипа на фонда.

Родители искат директорът на Фонда за лечение на деца да си отиде

След петте оставки на представители на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в знак на несъгласие с работата на ръководството ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com