Франция и Хърватия в сблъсък за световната корона

10218
Франция и Хърватия в сблъсък за световната корона
Снимка: Getty Images/Guliver

Отборите на Франция и Хърватия утре ще спорят за световната титла на първенството в Русия. Последният двубой от Мондиал 2018 ще се играе на стадион "Лужники" в Москва от 18:00 часа.

След 62 мача, които ни подариха драми, интригуващи сюжети, великолепни голове и сензационни резултати, останаха само два тима, които ще определят новият световен шампион.

Инфантино: Това бе най-добрият Мондиал в историята

"Преди началото на Световното първенство казахме, че искаме то да бъде най-доброто в историята и то наистина бе такова", обяви презид...

"Петлите" спечелиха първата си и единствена титла през 1998 г., а по пътя към финала на домашния Мондиал елиминираха именно дебютанта Хърватия. В полуфиналите Франция надви Хърватия с 2:1 с голове на Лилиан Тюрам, единствените в кариерата му с националната фланелка. Настоящият селекционер на отбора Дидие Дешан тогава бе капитан на отбора, а сега има възможност да стане третият човек в световния футбол след бразилеца Марио Загало и немеца Франк Бекенбауер, който вдига световната купа като футболист и треньор. Както и преди 20 години, и сега французите са фаворити, но ако нов победител вдигне трофея, малцина ще бъдат изненаданите, с оглед на неочакваните резултати в хода на целия турнир в Русия.

В полуфиналите на Мондиала в Русия отборът на Франция елиминира Белгия, а на Хърватия й се наложи за трети път да играе продължения, за да отстрани Англия, отново на "Лужники".

Последната стъпка обикновено е най-трудна. Французите имат скорошни спомени от поражението си от Португалия във финала на домашното Европейско първенство през 2016 г., а "шахматистите" са надъхани за реванш и вече показаха на целия футболен свят, че са опасни до последния съдийски сигнал. Франция също доказа класата си и сега светът тръпне в очакване на най-важния мач за последните четири години. "Петлите" още преди старта на първенството бяха определяни като един от големите фаворити. Преди две години те се изявиха силно на Европейското първенство, въпреки изненадващата си загуба от Португалия във финала. След това съставът на Дешан стана още по-силен, а сега в състава е Килиан Мбапе, който сам може да реши съдбата на всяка една среща. Може смело да се каже, че Килиан Мбапе е най-талантливият млад играч в съвременния футбол. 19-годишният нападател на Пари Сен Жермен, закупен от Монако за невероятните 182 млн. евро, демонстрира фантастична игра в Русия и определено за него няма авторитети, след като стана големият герой в 1/8 финала срещу Аржентина, в който вкара два гола и заработи дузпа. Мбапе има уникалната възможност, ако стане герой и във финала, скоро да получи и "Златната топка".

Официално: Мондиал 2022 ще бъде през зимата

Следващото Световно първенство по футбол ще се проведе през зимата. Президентът на ФИФА Джани Инфантино, обяви официално датите на Мон...

Никой не очакваше Хърватия да стигне дотук, но бандата на Златко Далич удиви света и сътвори чудо, а футболистите напълно си заслужиха участието в заключителната среща и сега не е важно, че са играли на терена 90 минути повече от Франция. Ако отборът на Далич успее да премине още една бариера, най-важната, ще остане завинаги в историята. Воденото от Лука Модрич "златно поколение" има потенциала за това историческо постижение, след като Марио Манджукич и Иван Ракитич имат в сметките си голове, отбелязани във финали на Шампионската лига на УЕФА. Интересно е, че Хърватия е отборът с най-нисък рейтинг, стигнал до финал на Световно първенство (20-о място). Модрич обаче се е доказал като един от най-добрите плеймейкъри на планетата, а според специалистите също има шансове за "Златната топка", ако изкове победата над Франция

Последният финал, в който победителят е определен в редовното време, без да се стига до продължения или дузпи, датира от 2002 г. (Бразилия - Германия 2:0 с голове на Роналдо).

Можете да проследите срещата НА ЖИВО в Sportlive.bg!

Вероятни състави:

Франция: Юго Лорис; Бенжамен Павар, Рафаел Варан, Самюел Умтити, Лука Ернандес; Пол Погба, Н`Голо Канте; Килиан Мбапе, Антоан Гризман, Блез Матюиди; Оливие Жиру.

Близо 7000 хървати тръгват за Русия за финала на Световното

Броят на хърватските граждани, които ще се отправят в Русия за финалния мач на Световното първенство по футбол срещу Франция, може да д...

Хърватия: Даниел Субашич; Шиме Върсалко, Деян Ловрен, Домагой Вида, Иван Стринич; Иван Ракитич, Марсело Брозович; Анте Ребич, Лука Модрич, Иван Перишич; Марио Манджукич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com