ГЕРБ: Антикорупционният законопроект на БСП няма да разследва злоупотреби с еврофондове

1148
ГЕРБ: Антикорупционният законопроект на БСП няма да разследва злоупотреби с еврофондове
Снимка: БГНЕС

Днес е насрочено заседание на правната комисия, на което ще се гледа проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон. В идейния законопроект на БСП има доста сериозни липси. В самия законопроект има много пропуски. Това заяви народният представител от ГЕРБ Димитър Лазаров в ефира на БНТ.​

В този законопроект се казва, че се разследват или гражданите могат да дават сигнали за акорупционни прояви, но никъде няма определение какво е "корупционна проява", коментира Лазаров. Като предмет на разследване не се посочени злоупотреби с еврофондове или документни измами.

След КСНС Каракачанов скептичен за новия антикорупционен орган

Има два законопроекта за борба с корупцията в Народното събрание, които ще се борят за гласовете на народните представители.​ По отноше...

Има член, в който се казва, че не се наказва този, който е предложил подкуп, тъй като се счита, че той е бил принуден например, коментира още депутатът от ГЕРБ.

По конституция прокуратурата е тази, която повдига обвинение и разследва. Изведнъж се решава, че цялата тази организация да бъде прехвърлена в този законопроект. В него също така не е предвидено изобщо случайно разпределение на дела. Не е ясно кои са органите, освен разследващите.

Написано е нещо, за да се обоснове една идея, която колегите от БСП си защитават, но съдържанието подсказва нещо друго, отбеляза Димитър Лазаров.

Законопроектът на ГЕРБ е за противодействие на корупцията. В законопректа на правителството е предвидено да има комисия от пет члена, които се избират от Народното събрание. Комисията ще се занимава с отнемане на незаконно придобито имущество. Ще се занимава с установяване на конфликт на интереси. Към тази структура влиза и дирекцията към ДАНС, която противодейства на корупцията, разясни още проекта за антикорупционен закон на ГЕРБ Лазаров.

Цачева: КСНС правилно няма позиция за антикорупционния закон

Противодействието на корупцията не дава достатъчно ефективни резултати – обединихме се около това на Консултативния съвет (КСНС)....

По думите му сега различни звена се обединяват в един орган, който ще има оперативни функции. Тази комисия ще има възможността да иска и да предлага специални разузнавателни средства.

Съдът е този обаче, който може да постанови за се отнеме имущество. Ако се установи несъответствие, ще се внесе искане в съда, поясни народният представител.

Actualno.com припомня, че продължението на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от тази седмица по въпроса с корупцията завърши без съгласие за ролята на новия антикорупционен орган и принципите за назначаването на неговото ръководство.

И управляващи, и опозиция предложиха по-рано законопроекти за борба с корупцията. Основната разделителна линия, по която минават текстовете обаче, е свързана с необходимостта от нов антикорупционен орган и какви да бъдат неговите функции.

Участниците в КСНС не се разбраха за антикорупционния орган (ВИДЕО)

Консултативният съвет за национална сигурност по въпроса с корупцията завърши без съгласие за ролята на новия антикорупционен орган и п...

Освен това ГЕРБ предлагат ръководителят на новото антикорупционно звено да се назначава от Народното събрание, изхождайки от логиката, че България е парламентарна република. БСП обаче настояват отговорността за това назначение да пада върху президентската институция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика