ГЕРБ и БСП в нова схватка и взаимни обвинения за Народния съд

2387
ГЕРБ и БСП в нова схватка и взаимни обвинения за Народния съд
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Управляващи и опозиция отново се сблъскаха по темата за Народния съд и репресиите на комунистическия режим у нас. В ефира на БНТ, ГЕРБ и БСП взаимно се обвиниха в лъжа и четене на историята през ред.

Припомняме, че депутатите извадиха темата след като стана ясно, че заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов написал в позиция на БСП, че Народният съд е бил "необходимо и неизбежно правосъдие". Впоследствие Левицата коригира текста.

Червен депутат: Ако ГЕРБ свали Валери Жаблянов, не трябва да предлагаме друг

В БСП не наказваме за различно мнение. Така депутатът от БСП и бивш журналист от "Дума" Александър Симов отговори защо червените не пои...

Депутатът от управляващата пратия Мануил Манев, заяви, че големият проблем е, че БСП се лута в своите вътрешни проблеми и решава, че като възстанови желанието за комунизъм, ще замаже всички тези неща. БСП започнаха на реанимират най-черната чест от комунизма. Това вече стана проблем на България. Това е причината да се искат оставки. Точно за да спрем да се занимаваме с дребнотемие, да спрем да лъжем хората, ако щете, трябва да бъдем безкомпромисни и да показваме позиции, каза Манев.

Ние ще искаме оставката на Валери Жаблянов по всички възможни правила на законите на Народното събрание. "Всичко, което изброихте, че сте правили след Прехода, го направиха едни политици, които вие махнахте, точно защото ви пречеха на болшевишките идеи. Но сега става страшно за държавата за това, че се опитвате да реанимирате Народния съд", коментира още Мануил Манев от ГЕРБ.

Вина поемаха политици, които вие ги отстранихте. Народният съд не е черен или бял, само черен е Народният съд. Ние ще направим абсолютно всичко възможно това да бъде резултатът - оставката на земестник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов, категоричен бе депутататът от ГЕРБ.

Таско Ерменков от БСП заяви, че партията не се отрича от миналото си и е поискала прошка за нещата, които са се случили. Но това е част от проблема. По-големият проблем е в нещо друго. И той започва с продължаващото в Народното събрание разделение заради четене на историята през ред. Това не води до една обективна картина за миналото. Крайно време е да престанем да се противопоставяме на историята си. Хубаво е да се заемем с по-сериозните проблеми на обществото, каза Ерменков.

Очаквано - БСП не показа срам и не поиска Жаблянов да си даде оставката

БСП няма да подкрепи искането на ГЕРБ за оставка на червения депутат и зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов. Искането...

По думите му има доказани престъпници, имало е несправедливости, но това не е причина да се реанимират тези теми. Не ние от парламента вдигнахме тези теми от историята.

Оставката на Валери Жаблянов не стои на дневен ред, категоричен бе Ерменков.

На висок тон той призова Мануил Манев: "Ако ще се държим невъзпитано, ще ви оставя да се държите невъзпитано сам" след като темата за Народния съд вдигна напрежението в ефира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com