ГЕРБ и ДПС се сговориха да оставят религията без счетоводен контрол и с чужди проповедници

3397
ГЕРБ и ДПС се сговориха да оставят религията без счетоводен контрол и с чужди проповедници
Снимка: БГНЕС

Основанията да се твърди, че всеки път, когато е нужно ГЕРБ и ДПС си разменят услуги, отново имат почва. Причината – промени между първо и второ четене в Закона за вероизповеднията.

Още преди да влезе в парламента, законопроектът предизвика бурна реакцията от страна на БПЦ, както и на Главно мюфтийство. Сега, лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутатът от ДПС Йордан Цонев обявиха, че има съгласие за сериозни промени в законопроекта, които удовлетворяват Синода и Мюфтийството.

Главният мюфтия поиска от премиера промени в проектозаконите за вероизповеданията

Главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи поиска няколко ключови промени в новите проектозакони за вероизповеданията. То...

От думите на двамата, цитирани от Агенция "Фокус", се разбра, че анонимните дарения за вярата – независимо за коя вяра става въпрос, остават. Освен това – чужди проповедници ще могат да проповядват в България. Точно това беше основата на новия законопроект от гледна точка на "Обединени патриоти". Според досегашните текстове в проекта свещенослужители можеха да са само "български граждани, завършили училищното и висшето си образование в България". Освен това "Обединени патриоти" искаха регистрираните вероизповедания да декларират пред Сметната палата банковите си сметки в страната и чужбина – нещо, което църквата не приема категорично.

Според Цветан Цветанов изискването за осчетоводяване на всяко дарение отпада, защото БПЦ и Мюфтийството са твърдо против. Цветанов уточни и, че чака писмено становище от Светия синод, който излъчи представители в работна група по преработка на законопроекта и след това ще се подпише под новия проект, заедно с формалния председател на ДПС Мустафа Карадайъ.

Що се отнася до финансирането на вероизповеданията, срещу готвените промени се обявиха всички вероизповедания извън православното християнство и исляма. Причината – държавата ще дава субсидия на всяка религия, ако я следват поне 1% от живеещите в България по данни от последното национално преброяване на населението (в случая – през 2012 година). На това условие отговарят само православното християнство и исляма. Размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии. За всяко самоопределило се лице като принадлежащо към съответното вероизповедание държавата ще дава на съответната религиозна институция по 10 лева, но максималният размер на субсидията е 15 милиона на вероизповедание. Държавната субсидия ще се изразходва за покриване на разходите за възнаграждения на персонал (свещенослужители и служители на религиозните институции), както и за осъществяването на други дейности- образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове. Тук отпор от БПЦ и Главно мюфтийство няма.

Други сериозни промени, които засега няма да се пипат – да няма финансиране на религиозни общности и институции от чужди държави. "Обединени патриоти" искат въвеждането на понятието "религиозен радикализъм", което беше бурно оспорено от Светия синод и вероятно ще отпадне. "Патриотите" искат и допълнително финансиране на религиозното образование в училищата, както и възможността по утвърдени от МОН програми да бъдат осъществявани образователни дейности от вероизповеданията.

Промените за вероизповеданията минаха на първо четене, въпреки недоволството

Въпреки недоволството на Светия Синод, католическата общност, Арменската църква, Мюфтийството – поправките в Закона за вероизпове...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика